Almanya'da Maraş katliamı anması

Maraş katliamı mağdurları Hamburg'ta anıldı. Etkinlikte, 'Karanlık zihniyet sürüyor' denildi.

Google Haberlere Abone ol

Süheyla Kaplan

HAMBURG - Maraş katliamının 39. yıldönümü vesilesiyle Almanya’nın Hamburg kentinde HAK  ( Hamburg Alevi Kültür) Evi ve HDK Hamburg tarafından bir etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan HDP eski Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, Türkiye’nin ‘karanlık tarihiyle’ yüzleşmesi gerektiğini belirterek "1978’lerden 2000’lere katliam tarihinde hiçbir şey değişmedi. İktidarlar değişti ancak katletme biçiminde dünden bugüne hiçbir değişiklik olmadı" dedi.

Maraş olaylarının katliamdan daha çok soykırım olduğunu savunan Öztürk "Yüzlerce Maraşlı yerlerinden oldu, Avrupa’ya göç etmek zorunda zorunda kaldı. Maraş halkı şimdi de bir büyük bir asimülasyonla karşı karşıya kalmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Öztürk, 696 sayılı KHK’yla mahkumlara tek tip kıyafet zorunluluğu getirilmesini de eleştirerek, şunları söyledi: "Genel Başkanımız Sayın Demirtaş cezaevinden buna karşılık verdi. Demirtaş’ın açıkladığı gibi ‘ Tek tip kıyafet giyme yerine kefen giymeye hazırız. Tek tip kıyafet giyme zorunluluğu onursuzluktur. Bir dayatmadır. Yeni çıkarılan KHK kararları ile paramiliter resmileşmiştir. Bugünkü KHK kararları faşizmin artık Türkiye’nin her alanında kurumsallaştığını gösteriyor."

'TOPRAĞIN ALTINDAKİNE DE ZULÜM'

AK Parti iktidarının korku ve baskıyla varlığını devam ettirebilmek için her şeyi kontrol altına almaya çalıştığını söyleyen Öztürk "Eskiden toprağın üstünde zulümler yapılırdı, şimdi Türkiye’de toprağın altındakilere de zulümler yapılıyor. Faşizme karşı parçalanmak yerine asgari ilkeler doğrultusunda birlik olmalıyız. AKP iktidarının askeri militarist gücü var ancak bizim  ise hak gücümüz var ve bizler bu yolda hep umut olmalıyız" çağrısında bulundu.

Elazığı’ın Karakoçan  ilçesinin BDP’li eski Belediye Başkanı Burhan Kocaman da, Maraş katliamının faşist iktidarlar tarafından uygulanan ortak bir katliam olduğunu ifade etti.

HDK Hamburg Eş Başkanı Şerife Köylüce ise Maraş katliamının hala belleklerde büyük bir yer tuttuğunu hatırlatarak, bütün demokratik güçlerin birleşmesi gerektiğini söyledi.

Maraş katliamının görgü tanıklarından Alevi dedesi Mustafa Mısır, Derviş Koç ve Aydın Küçük ( cezaevi tanığı) 1978’de yaşanan olaylarda yaşadıklarını duygusal ifadelerle anlattı.

Etkinlikte ayrıca Aşır Özek, Serap Mutlu Barak, Serdar Güzel ve Alişan Bulut bağlama eşliğinde katılımcılara sevilen türküleri seslendirdi.