Abdulhamit Gül: Tek tip kıyafet uygulaması 1 ay içerisinde hayata geçmiş olacak

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dün yayınlanan KHK ile getirilen tek tip kıyafet düzenlemesinin için talep olduğunu 1 ay içinde uygulanacağını söyledi. Gül, "Yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 ay içerisinde uygulamaya, hayata geçmiş olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Tek tip kıyafet uygulaması için "Milletimizin yoğun bir talebi vardı" diyen Gül, "Darbe girişiminde bulunan FETÖ'cü hainlerin özellikle duruşmalara gelirken ve son zamanlarda giydikleri, kendilerini kahraman yerine koydukları girişimlerine karşı milletimizden beklenti oluştu" şeklinde konuştu.

Kadınlar ve çocuklar için ayrı düzenleme olduğunu belirten Gül, "Terör ve darbe fiiline karışmış tutuklu ve hükümlülere bir tek tip elbise düzenleniyor. Bununla ilgili şekli de kanunda düzenlenmiş, belirtilmiş rengi de belli. Bu yürürlüğe bakanlık, yönetmelik çıkaracak. Yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 ay içerisinde uygulamaya, hayata geçmiş olacak. Kadınlarla çocuklarla ilgili ayrı düzenleme var, hamile ve çocuklar için uygulanacak" dedi.

'DARBECİLİKTEN ARANANLAR TANIKLIK YAPIYOR'

ABD'de eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın davasına da değinen Abdulhamit Gül, "Hem sanığı, tanığı, hakimi, savcısı hakikaten hep kurgulanmış. Bakıyorsunuz hakimini Türkiye'ye getirmişler. Türkiye'ye getirenler, FETÖ'cüler. Onlar tanıklık ediyor. Türkiye'de terörden, darbecilikten aranan kişiler orada tanıklık yapıyor. Böyle bir şeyin kabulü, hukuki olması düşünülemez; hukuki değildir" diye konuştu.

AK Partili Ünal: Cezasızlık sadece 15 Temmuz içinAK Partili Ünal: Cezasızlık sadece 15 Temmuz için

'O KİŞİNİN SÜTTEN ÇIKMIŞ AK KAŞIK OLDUĞUNU SÖYLEYEMEYİZ'

Davada Türkiye ekonomisinin yargılandığını belirten Gül, şunları söyledi:

"Bu yargılamalarda işte bir kişiden ziyade Türkiye'nin ekonomisi, Türkiye'nin çıkarlarının orada yargılanması asla kabul edemeyiz. Biz orada bir kişiyi savunmuyoruz. O kişinin sütten çıkmış ak kaşık olduğunu söylememiz imkansız; ama biz, burada Türkiye'nin çıkarlarını, Türkiye'nin menfaatini savunuyoruz. Türkiye'de mahkemeler yok mu da gidip başka bir yerde dava açılıyor? Türkiye'de eğer birisi yanlış, hukuka aykırı bir şey yapmışsa Türk mahkemeleri, cumhuriyet savcıları görevinin başındadır. Bunlar yapılır, Türkiye'de yargı işliyor. Burada biz Sarraf'ı ifade ederek, onu koruyan bir tavır içerisinde değiliz. Biz Türk menfaatlerini, Türk hukukunu koruyoruz. Türkiye'de işlenmiş bir şey varsa bunu Türk mahkemelerinin, savcılarınca karar verilmeli ki verilmiş. Esasen başından itibaren hukuki temelden yoksun bir davanın sonucundan ne çıkarsa çıksın Türkiye anlamında, Türk hukuku anlamında, ülkemiz açısından çok bir anlamı yoktur; ama hep beraber birlikte izlemiş olacağız."

'GÜLEN'İN İADESİNDE GELİŞME YOK'

Bakan Gül, ABD'de yaşayan Fetullah Gülen'in iadesi konusunda gelişme yaşamadığını aktardı. Gül, "Bu hususla ilgili somut, yeni bir gelişme yok; ama terörle mücadele ettiğini söyleyen bir ülkenin Türkiye'de darbe girişimini yapan, başlatan, liderliğini yapan, örgüt mensuplarını koruyan pozisyonda olması terörle iş birliği anlamında da gerçekten büyük bir eksikliktir" dedi.

'SİVİLLERE CEZA MUAFİYETİ 15 VE 16 TEMMUZ'U KAPSIYOR'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dün yayımlanan KHK'nin ardından başlayan "sivillere yargı muafiyeti" tartışmasıyla ilgili soruyu da yanıtladı.

Düzenlemenin darbe girişimini engellemeye yönelik olduğunu belirten Gül, "Burada yapılan düzenleme sadece 15 Temmuz ve sonrasında 16 Temmuz'daki darbe girişiminin püskürtülmesiyle ilgili söz konusudur. Ne öncesi, ne sonrası asla kapsam içerisinde değildir. Yani vatandaşlarımıza, sivillere yönelik burada hukuki idari sorumsuzluk getiren düzenleme, 15 Temmuz gecesi darbe başlamış ama 16 Temmuz'da bitirilmiştir" ifadelerini kullandı. (GAZİANTEP/DHA)