Rektör İbiş'e Yiğiter soruşturması

YÖK Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş hakkında ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter'in, eğitim öğretim hakkının engellendiği gerekçesiyle soruşturma başlattı. Yiğiter, "YÖK, bu hukuksuzluğa sessiz kalacak olursa bu hukuksuzluğun faili durumuna gelecektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş hakkında ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter'in, "Eğitim öğretim hakkını engellediği" gerekçesiyle soruşturma başlattı. Müşteki olarak ifadeye çağrılan Yiğiter, üniversiteye alınmaması için yönetmelikte değişiklik yapıldığını söyleyerek; "Ankara Üniversitesi, kanun koyucunun yapabileceği bir işlemi yönetmelikle yapmış, üstelik bunu geriye yürütmüştür. YÖK, bu hukuksuzluğa sessiz kalacak olursa bu hukuksuzluğun faili durumuna gelecektir" dedi.

Yiğiter, ihraç edildikten sonra girdiği sınavla Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü'nü kazanmıştı. Ancak üniversite çıkardığı bir yönetmelikle ihraç edilen akademisyenlerin öğrenci olarak da üniversiteye giremeyeceğini bildirdi. Kaydını yapamayan Yiğiter, İbiş hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık görevsizlik kararı ile dosyayı rektörleri soruşturmaya yetkili olan YÖK'e gönderdi.

YİĞİTER MÜŞTEKİ OLARAK İFADEYE ÇAĞRILDI

Dosyanın YÖK'e ulaşmasının ardından YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. İrfan Aslan, Yiğiter'i müşteki olarak ifadeye çağırdı. Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, ifadede Yiğiter'e İbiş hakkında, "öğrenci olarak üniversiteye tekrar gireceği" yönünde attığı tweetler soruldu. Yiğiter'in Cebeci Kampüsü'nde zincirli ve palalı bir grubun öğrencilere saldırmasına ilişkin, "İhraçları kampüse almıyorsunuz, bunları alıyorsunuz ama biz de zincirle palayla gelsek bizi de mi alacaksınız" yazdığı hatırlatılan ifadede bu paylaşımı neden yaptığı da soruldu. Şüphelinin kendisi değil, rektör olduğunu ifade eden Yiğiter, şöyle konuştu: "Eğitim öğretim hakkı anayasada düzenlenmiş temel bir hak ve hürriyettir. Anayasada açıkça temel hak ve hürriyetlerin ancak kanunla sınırlanabileceği hükmü bulunmaktadır. Ankara Üniversitesi, kanun koyucunun yapabileceği bir işlemi yönetmelikle yapmış, üstelik bunu geriye yürütmüştür. YÖK, bu hukuksuzluğa sessiz kalacak olursa bu hukuksuzluğun faili durumuna gelecektir."