OHAL Komisyonu ilk kararını açıkladı

Yaklaşık 100 bin kişinin başvurduğu OHAL Komisyonu, ilk kararını açıkladı. 100'e yakın dosyayı karara bağlayan komisyon çoğunlukla 'başvurunun reddi', az sayıda da mesleğe iade kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, ilk kararını verdi. Komisyonda incelenen 100'e yakın dosya karara bağlandı. Çoğunlukla ihraç talebinin reddine yönelik kararlar var. Mesleğe iade yönünde de az sayıda karar olduğu belirtiliyor.

Meslekten ihraç edilen ve başvurusu kabul edilenlerle ilgili kararlar, Devlet Personel Başkanlığı'na bildirildi.

Başvurusu kabul edilen kişiler, 685 sayılı KHK'daki hüküm gereğince, eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara 15 gün içinde atanabilecek.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun ret kararlarına karşı yargı yolu açık olacak. Kararlara ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yetkilendirilen idare mahkemelerine dava açılabilecek.

100 BİNDEN FAZLA BAŞVURU

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Resmi Gazete'de yayımlanan 685 sayılı KHK ile kurulmuş ve 22 Mayıs'ta göreve başlamıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan 685 sayılı KHK ile kurulan ve 22 Mayıs'ta göreve başlayan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na, bugüne kadar 102 bin 432 başvuru yapılmıştı.

Komisyonun kurulması ve başvuruların alınmaya başlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi, KHK'lar ile doğrudan yapılan işlemler ve OHAL kapsamında gerçekleştirilen idari işlemler hakkındaki 70 bin 771 başvuruyu, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu adres göstererek, başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemez bulmuştu.

AİHM'in OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunu bir iç hukuk yolu olarak kabul ettiği ve ret kararı verdiği başvurunun ardından Türkiye aleyhine açılan dava sayısında da düşüş yaşanmıştı. AİHM, 25 bin başvuruyu, komisyonu adres göstererek reddetmişti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler OHAL karar ilk komisyon