Rıza Türmen: Meclis onayından geçmeyen OHAL kararnameleri hükümsüzdür

Demokrasi İçin Birlik, "OHAL'siz Bir Türkiye" kampanyasının tanıtımını yaptı. Basın toplantısında konuşan eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, OHAL'in Anayasa'daki şartlara uygun olmadığını belirtti. KHK'lerin Meclis'te onaylanması gerektiğini ifade eden Türmen, "Meclis onayından geçmeyen OHAL kararnameleri hükümsüzdür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski CHP milletvekili ve AİHM yargıcı Rıza Türmen, OHAL uygulamalarının anayasaya aykırı olduğunu olduğunu belirtti. OHAL'in sınırlamaları olduğunu söyleyen Türmen, "Hukuksuz değildir, hukuki sınırlamaları vardır. Bu sınırlamalara uyulmazsa bu eşikten diktatörlüğe geçilebilir" dedi.

Demokrasi İçin Birlik (DİB), "OHAL'siz Bir Türkiye" kampanyasını İstanbul'da düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Toplantıya katılan Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı ve eski CHP milletvekili Rıza Türmen, OHAL'in Türkiye'de kalıcı bir yönetim sistemi haline geldiğini ve bu nedenle OHAL'e itiraz ettiklerini söyledi.

OHAL'in sınırlamaları olduğunu belirten Türmen, "Bu baskıcı, tahakkümcü tek adam rejiminin payandası olduğu için; bu baskı, bu insan hakları ihlalleri, bu demokrasi ihlalleri OHAL temelinde gerçekleştirildiği için, OHAL'e itiraz ediyoruz. OHAL'in sınırlamaları vardır. Hukuksuz değildir, hukuki sınırlamaları vardır. Bu sınırlamalara uyulmazsa bu eşikten diktatörlüğe geçilebilir" diye konuştu.

'OHAL'İ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE BİRLİKTE GÖRMEK LAZIM'

OHAL'in istisna olması gerektiğini dile getiren Rıza Türmen, "Türkiye'de oysa bir kalıcı rejim haline gelmiştir. OHAL'i anayasa değişiklikleriyle birlikte görmek lazım çünkü anayasa değişiklikleri yürürlüğe girerse, girdikten sonra zaten Türkiye kararnamelerle, cumhurbaşkanı kararnameleriyle yürütülecek, ayrıca Cumhurbaşkanı tek başına OHAL ilan etmeye ve kararname çıkarmaya da yetkisi olacaktır" dedi.

'MECLİS ONAYINDAN GEÇMEYEN KARARNAMELER HÜKÜMSÜZDÜR'

OHAL'in Anayasa'daki şartlara uygun olması halinde meşru olacağını ifade eden Türmen, kararnameler Meclis'te onaylanmadığı için hükümsüz olduğu savundu. Türmen, şöyle devam etti:

"Neden hukuksuzdur? Bir kere anayasaya aykırıdır. Çünkü, Anayasa'da OHAL ancak amaç ve zaman bakımından gerekli sınırlamalara uyulduğu takdirde meşrudur. Oysa amaç ve zaman bakımından bu sınırlamalara uyulmamaktadır. Amaç OHAL'in bir an önce bitirilmesidir. Oysa bizdeki OHAL uygulaması kalıcıdır, zamanla da sınırlı değildir. Başka bir hukuksuzluk; OHAL kararnamelerinin Meclis'e sunulması gerekir, Meclis'in onayı gerekir. Meclis onayından geçmeyen OHAL kararnameleri hükümsüzdür."

DAVUTOĞLU: OHAL'İN VAROLUŞ SEBEPLERİ HAFİFLEMİŞTİR

Toplantıda DİB Koordinasyon Üyesi Nesteren Davutoğlu da OHAL ile ilgili bir sunum yaptı. OHAL koşullarında yaşamak istemediklerini belirten Davutoğlu, "OHAL'in varoluş sebepleri bir tür hafiflemiştir. Biz bunu ifade etmek için bugünü daha çok haykırıp, bütün Türkiye'nin sesini iktidara, dünyaya duyurmalıyız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kampanyaya ilişkin bir bilgilendirme yapıldı. DİB'in kampanya sürecinde OHAL döneminin sona ermesi için çeşitli etkinlikler düzenleyeceği belirtildi. (İSTANBUL/DHA)