Türkçe sözlük ve Sefiller cezaevinde yasak!

Gümüşhane Cezaevi'nden sevk edilen 14 tutuklunun Sefiller, Türkçe sözlük gibi kitapları, Siverek Cezaevi yönetimi tarafından kendilerine verilmedi. Mahpuslar kitaplara el konulmasına tepki göstererek, "Bunun hangi yasal gerekçeye dayandırıldığını merak ediyoruz" diye sordular.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 14 mahkum geçen aylarda Gümüşhane Cezaevi'nden Siverek Cezaevi'ne nakledildi. Sevk edilen mahkumların eşyaları 'Ringte yer yok' gerekçesiyle kendilerine verilmedi. Özellikle kitaplarını isteyen mahkumlara, eşyalarının 'posta yoluyla' gönderileceği söylendi.

Gümüşhane Cezaevi, bir süre sonra mahkumların kitaplarını ve eşyalarını Siverek Cezaevi'ne gönderdi. Fakat Siverek Cezaevi, mahkumların kitaplarını ve eşyalarını almadı. Mahpuslar, kendilerine verilmeyen kitaplar arasında Türkçe sözlük, Victor Hugo'nun Sefiller kitabı ve Osmanlı Tarihi kitaplarının olduğunu söylüyor.

'YASAKLI VEYA GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE SOKACAK...'

Kitapların kendilerine verilmemesine tepki gösteren mahkumlar durumu Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneğine mektup yazarak bildirdi. Mahpuslar kendilerine verilmeyen kitapları şöyle sıraladı: Türkçe sözlük, Sefiller, Tarih Atlasları, Osmanlı Tarihi.

Mahpuslar kitapların kendilerine verilmemesine şöyle tepki gösterdi: “Bu tür kitapların verilmemesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bunu hangi yasal hukuki gerekçeye dayandırıldığını merak ediyoruz. Verilmeyen tüm kitaplarımızı 'Yasaklı veya güvenliği tehlikeye sokacak' ibaresine bağlayacak ve bu kitapları kurum kütüphanesinde bulundurarak acaba yasayı ve hukuki çiğnemiş olmuyor mu?”

'BURASI SİVEREK DİĞER YERLERE BENZEMEZ'

Mahpuslar sevk edildikten sonra kendilerine sadece kitapların değil diğer eşyalarının da verilmediğini söylüyor. Özellikle radyoların verilmediğini belirten mahpuslar, “Burası Siverek diğer cezaevlerine benzemez denilerek bizlere hangi mesajlar verilmeye çalışılıyor. En masumane iletişim hakkımız radyolarımız bile bu şekilde hukuksuzca elimizden alınıyor” diyor. Mahpuslar ayrıca cezaevi yönetiminden radyo talep ettiklerinde kendilerine kantinin işaret edildiğini söyleyerek radyoların gereğinden fazla ücretlerle satıldığını belirtiyor.

8 KURUMA BAŞVURU...

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, mahpusların bildirdikleri hak ihlalleri ve kitap yasaklarına ilişkin Adalet Bakanlığı, Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve Cezaevi İzleme Komisyonu olmak üzere 8 kuruma başvuruda bulundu. Yapılan başvuruda şu ifadeler kullanıldı: “Gümüşhane E Tipi Ceza İnfaz Kurumu Eğitim Birimi tarafından onaylanıp kendilerine verilen ve zaten sevk geldikleri cezaevinden kendilerine gönderilen bir takım kitaplarında Siverek T Tipi Ceza İnfaz Kurumu Eğitim Birimi tarafından sakıncalı bulunarak kendilerine verilmediğini, sakıncalı bulunan kitapların bir kısmının Cezaevi Kütüphanesi'nde mevcut olduğunu aktarmışlardır. Siverek T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutulan Serhat Oktay, Sunay Yaman, Tahirhan Kaya ve arkadaşlarının şikayetlerinin bir an önce incelenmesini, ringde yer olmadığı için kendilerine postalanmak zorunda kalan eşyalarının kendilerine verilmesini, kurum kütüphanesinde bulunan kitapların 'sakıncalı' bulunarak kendilerine verilmemesi durumunun incelenmesini ve bu konudaki girişimlerinizin tarafımıza da bildirilmesini talep ediyoruz.”