MİT TIR'ları davasında savcı 15 yıl hapis istedi

MİT TIR’ları davasında duruşma savcısı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Savcı, CHP milletvekili Enis Berberoğlu ile gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MİT TIR'larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin davada savcı; CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmen Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün 'örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapislerini talep etti.

Aydınlık gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel ile eski istihbarat şefi Orhan Ceyhun Bozkurt hakkındaki dosyanın ise bu davadan ayrılmasına karar verildi.

AVUKAT ERGÜN: KARAR OLMADAN MÜTALAA VERİLMESİ İLGİNÇ

Duruşma sonrası Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün yaptığı açıklamada, savcının bu süreçte mütalaa açıklamasının hukuka aykırı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Önce istinafı görelim ona göre süreci değerlendireceğiz. Aydınlık iddianamesini pek dikkate almamış, yok gibi davranmışlar. Savunmayı da görmezden gelerek, ilk iddianamedeki gibi cezalandırma istendi. Örgüte yardım için esas suçtan mahkum olması gerekir o henüz duruyor. Mütalaa vermesi karar olmadan ilginç. Sadece Enis Berberoğlu için casusluktan ceza istemişti savcı. İstinaf kararına göre de böyle bir şey mümkün değil. Öncelikli, vermek eyleminden mahkûm olması lazım. Verme hükmü konulmadan, yardım etmeden nasıl karar vereceksiniz. Restoranda yemediğiniz yemeğin parasını istemek gibi bir şey oldu. Savcının peşin ceza verelim düşüncesi var, bunun hukukta yeri yok. İstinaf mahkemesinden sonra durum daha da netleşecek."

CHP Milletvekili Mahmut Tanal da, "Bu dava hukuki değil siyasi bir davadır. Masum insanlar cezalandırılıyor, bu hukukun katlidir" ifadesinde bulundu.

Aydınlık gazetesine açılan MİT TIR’ları davası ile Can Dündar, Erdem Gül ve CHP’li tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu hakkında devam eden 'FETÖ’ye yardım' davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nca birleştirilmişti. Berberoğlu'nun avukatlarının itirazı üzerine Aydınlık Gazetesi çalışanları İlker Yücel ve Ceyhun Bozkurt'un davası ayrıldı.

(HABER MERKEZİ)