Doğu Ekspresi'nde bilet oyunu!

Doğu Ekspresi'nin yataklı vagon biletleri bir süredir satışa sunulur sunulmaz tükeniyor. Hafta sonu için Ankara'dan Kars'a gidip ertesi günkü trenle gelmek isteyenler bilet bulamazken, turizm şirketleri 1200 lira ile 2000 lira arasında 'Karsrail' tur paketi satıyor. Bilet bulamayanlar tepkili. Ulaştırma Bakanlığı ise "Tur şirketlerine yıllık plan ile vagon kiralaması yapılmakta. Ama bilet bulunamamasının nedeni bu değil" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devlet Demiryolları'nın Ankara-Kars seferini yapan Doğu Ekspresi, özellikle kışın hafta sonları değişik bir yolculuk yapmak isteyenlerin tercih bir güzergâhtır. Yaklaşık 27 saat bu yolculukta özellikle yataklı vagonlar tercih edilir. Trenle Kars’a giden Doğu Ekspresi’nin yolcuları bir gece Kars’ta kaldıktan sonra ertesi gün yine aynı trenle dönüş yaparlar.

Doğu Ekspresi ile değişik bir yolculuk yapmak isteyenlerin Kars’ta kalacakları otel ve yemekleri dahil bu yolculuk 400-500 lirayı pek geçmez. Ancak bu yıl bir ay önceden rezervasyon yapılan bu Ankara-Kars tren seferinden bilet ayırmak isteyen yolcular olumsuz yanıt alıyor. Bu hattın yataklı vagon biletleri daha satışa sunulur sunulmaz tükeniyor.

Sosyal medyada bu duruma tepki gösteren Kars yolcuları aynı anda çeşitli tur şirketlerinin 'Trenle Kars turu' ilanları verdiğine dikkat çektiler. Bu ilanlarda Doğu Ekspresi ile Kars turu başlığı ile paket halinde satış yapılıyor.

TURİZM ŞİRKETLERİ 'KARSRAIL' ADIYLA SATIŞA SUNUYOR

Sosyal medya kullanıcıları bu hattın biletlerinin satışa sunulmadan toplu olarak turizm şirketlerine verildiğini iddia ediyor. TCDD’den bilet almak isteyen Naci Yavuz bu konuda yaşadıklarını şöyle anlattı:

“İki kıştır demiryolu ile Kars'a gitmeyi planlıyordum ama bilet bulamadığım için gidemedim. Bu kış kesin kararlıydım. Çok önceden beri bakmama karşın yataklı vagondan bilet bulamadım yine. Sinirlendim. Genelde boş giderdi bu trenler, ne oldu da artık bilet yok? Biraz araştırınca ortaya ilginç şeyler çıktı. Turizm acentelerinde 'Karsrail' adı altında yeni bir tur satılmaya başlanmış. TCDD 30 gün öncesinden biletleri satışa çıkarmasına karşın, ne hikmetse bu acenteler 3 ay sonrasına bile piyasaya sunulmamış biletlerle tur satabiliyor. Yani biletler onlar için garanti.”

TCDD'YE DİLEKÇE KAMPANYASI

Ekşi sözlükte bu konuda yazan değişik kişiler ise bir dilekçe ile TCDD’ye başvuru yapılmasını istediler. Twitter’da 'Karsrail bizimdir' başlığı ile açılan çeşitli hashtaglerde Doğu Ekspresi’nin biletlerinin otuz saniye içinde tükenmesi protesto edildi. Bu konuda TCDD’ye gönderilmek üzere hazırlanan dilekçe metni şöyle:

“Standart ücreti 100 lira olan yataklı vagonla yapılan yolculuğun turizm acenteleri tarafından çok uçuk fiyatlar karşılığında vatandaşa sunulduğuna dair deliller ektedir. Trenin hangi kısmı olursa olsun turizm şirketlerine satılması rant oluşturmaktadır. Vatandaşın hizmetine sunulmuş, kamu yararı düşünülerek kurulmuş olan bir kamu kurumunun devletin vatandaşa sunmuş olduğu bu ulaşım hizmetini şirketlerin rant saikine aldanmak suretiyle engellemiş olması bir hizmet kusurudur. Ayrıca TCDD ile yapmış olduğum görüşmelerin neticesinde ocak ve şubat aylarına ait tüm Ankara-Kars treni yataklı vagon kısmının henüz sistemde dahi görünmemesine rağmen aylar öncesinden rant saiki taşıyan turizm şirketlerine satıldığı bilgisini teyit ettim.”

1200 LİRA İLE 2000 LİRA ARASINDA SATIŞA SUNULUYOR

Yolcuların tepkisine yol açan turizm şirketlerinin ilanlarına bakıldığı zaman Ankara-Kars tren yolculuğu dahil paket turların 1200 lira ile 2000 lira arasında satışa sunulduğu görülüyor. Bu ilanların bazılarında Kars’tan geri dönüş uçakla sağlanırken bazılarında gidiş uçak dönüşün Kars-Ankara treniyle gerçekleşeceği görülüyor.

Kalma süresi ve gezinin çeşitliliğine göre fiyatlar yükseliyor. En küçük paket, iki kişilik. Bu turlar üç aylık bir süreyi kapsıyor. Bu aynı zamanda bu dönemdeki bütün tren biletlerinin bu şirketler tarafından satın alındığı anlamına geliyor. Dün itibari ile kontrol ettiğimiz Doğu Ekspresi'nde bu aya ait (ocak) ait yataklı vagon biletlerinin tamamının satılmış olduğu görülüyor. Sisteme girenler, vagonlar dolu olduğu için bilet alamıyor.

BAKANLIK: TUR ŞİRKETLERİ YILLIK PLAN GEREĞİ KİRALAMA YAPIYOR

Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı, (UDH) sosyal medyada çıkan bu haberler üzerine bir açıklama yaptı. Bakanlık sorunun yoğun talepten kaynaklandığını iddia etti. Bakanlık açıklamasında “Doğu Ekspresindeki tüm vagonlarda  biletlerin çok kısa sürede satıldığı” belirtilerek talebin yoğun olduğu günlerde trenlere ek vagon verilerek sorunun çözülmeye çalışıldığı söylendi.

Bakanlık, "Doğu Ekspresi'nin vagonlarına ait biletler bir ay öncesinden tüm vatandaşlarımıza açık olarak bilet satış sistemi aracılığı satılmaktadır” dedi. Bakanlık açıklamasında şunlar yer aldı:

“Trenin mevcut vagonlarının dışında tur şirketleri ile yıllık plan ile vagon kiralaması yapılmakta, kiralama yapılan vagonlar Doğu Ekspresi'ne fazladan ilave edilmekte,  kiralama yapan tur şirketleri bilet satışının yanında otel yemek ve gezi paketi halinde hizmet vermekte ve buna göre fiyatlarını belirlemektedir.

Yoğun talep nedeniyle Doğu Ekspresine ait tüm vagonlardaki biletler çok kısa bir süre içerisinde satılmaktadır. Talebin yoğun olduğu günler için trene ilave vagon verilmek suretiyle talepler karşılanmaya çalışılmaktadır."