Orhan Mağden: Kadavraların gönderilmesinde para söz konusu değil

Prof. Dr. Orhan Mağden, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden iki kadavranın para karşılığında özel bir üniversiteye gönderildiği iddialarını hakkında açıklama yaptı. Mağden, "Gömülmeden önce, kadavra bulunmayan bir üniversitede tıp öğrencilerine, en azından açılmış kadavraları gözleme ve değerlendirme şansı yaratmak istedik" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadavraları özel bir üniversiteye sattığı öne sürülen Prof. Dr. Orhan Mağden, iddiaları yalanladı. Mağden, hem yeni kadavralara yer açmak, hem de diğer tıp öğrencilerinin insan bedeninin açılmış halini görmesi için gönderildiğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden iki kadavranın, geçen Nisan ayında yöneticilerden habersiz ve izinsiz olarak İstanbul'daki özel bir üniversiteye götürüldüğünü belirtti.

Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Mağden'in kadavraları 10 bin lira karşılığında sattığı yönünde iddialar olduğunu söyleyen Sertel, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Sertel, konuyla ilgili soruşturma açılmasını istedi.

'PARA ASLA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR'

Hakkında idari soruşturma açılan Orhan Mağden, geçici olarak Anatomi Anabilim Dalı Başkanlığı görevinden alındı. İddiaların gerçek olmadığını savunan Mağden, 1998-2000 yılları arasında Tıp Fakültesi Dekanı olan ve sonradan rektörlük de yapan Prof. Dr. Emin Alıcı ve birkaç arkadaşıyla bir araştırma projesi oluşturduklarını anlattı.

Çevre hastanelerden alınan kadavralar ile 200'e yakın araştırma yaptıklarını belirten Mağden, "Bu kadavralar kuruma ait kadavralar değildir. Klinikteki araştırma grubuna ait, araştırma kadavralarıdır. Bu kadavralar 20 yıldan beri kullanıldı. Gömülmeden önce, kadavra bulunmayan bir üniversitede tıp öğrencilerine, en azından açılmış kadavraları gözleme ve değerlendirme şansı yaratmak istedik" dedi.

"Kadavralar kutsal değerlerdir" diyen Mağden, "Öğrencilerimizin eğitimine katkıda bulunmak için, gömülmek üzere olan kadavralar yollanmıştır. Para asla söz konusu değildir. Üniversitemizde kadavra sorunumuz bulunmamaktadır. Kadavralar zaman zaman ihtiyacı olan kurumlara gönderilir. Bütün kadavralar daha sonra gömülür" şeklinde konuştu.

'KURUMUN KADAVRASI OLSA BİLGİ VERİRDİM'

Kadavraları gönderirken dekanlığa veya rektörlüğe bilgi vermemesiyle ilgili olarak da konuşan Orhan Mağden, "Anabilim dalı başkanları, kadavraların tüm transferinden sorumludur. İmza yetkisi olan tek kişidir. Biz zaman zaman uluslararası klinik anatomi kursları düzenliyoruz. Yurt dışından gelen kadavraların kuruma giriş ve çıkışından da anabilim dalı başkanı olarak ben sorumluyum. Ayrıca İstanbul'a gönderilen kadavralar, kurumun yani anabilim dalının kadavrası olsa dekanlığa bilgi verirdim. Ama bu kadavralar kurumun kadavraları da değil" diye konuştu. (İZMİR/DHA)