Sokak Akademisi’nde Veli Saçılık ‘Hapishane ve Direniş’i anlattı

Veli Saçılık, Sokak Akademisi'nde ders verdi. Dersin konusu 'Hapishane ve Direniş'ti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile üniversiteden ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Sokak Akademisi 21’inci dersini Dikmen’de bulunan Ahmed Arif Parkı’nda yaptı.

Akademinin bu haftaki dersinin konuğu KHK ile ihraç edilen ve Yüksel Caddesi’nde ‘işimi geri istiyorum’ eylemini sürdüren sosyolog Veli Saçılık’tı. Bir kolunu 2000 yılında tutuklu bulunduğu Burdur Cezaevine yapılan operasyonlar sırasında kepçe darbesiyle kaybeden Saçılık, “Hapishane ve Direniş” konulu dersi verdi.

HAPİSHANEDEKİ HAK İHLALLERİNİ ANLATTI

Toplumdaki herkesin hapishaneye girme ihtimali olduğunu söyleyerek derse başlayan Saçılık, Türkiye’de 1980 sonrasında hapishanelerde gerçekleşen hak ihlalleri, infialler ve direnişleri anlattı. Hapishanelerde yaşanan silahlı çatışmalara dikkat çeken Saçılık, “Cezaevi müdüriyetinin ve jandarmanın izni olmadan içeride silahın olması mümkün değildir. Ama içerideki mafya liderlerinde ve çetelerde silah var, bunlara silah verenler de yine cezaevi müdürleri” dedi.

 ‘İŞKENCE YASAĞI HERKES İÇİN GEÇERLİ’

FETÖ şüphelilerine işkence uygulandığı iddialarına karşı çıktıklarında, “Fethullahçı mısın?” sorusuna muhatap olduklarını söyleyen Saçılık, “Her durumda bizim temel insani davranışlarımızı, tutumlarımızı bir yerlere adapte etmeye çalışıyorlar. 2000 yılından önce bir örgütün üyesi sayılıyorduk, bugün ise sekiz-on örgütün üyesi sayılıyoruz. İşkence yasağı herkes için geçerli” ifadelerini kullandı.

 ‘CEZAEVİ SİSTEMİNİN OLMADIĞI DÜNYA KURMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Hapishanelerde yaşanan vahşetlerin yalanla ikame edildiğini söyleyen Saçılık, “İçeride ya da dışarıda direniş her yerde sürer. Ne içeridekiler kahramandır ne de dışarıdakiler korkaktır” dedi.

Hapishanelerde tutuklu bulunanlara selam gönderen Saçılık, “Cezaevi sisteminin olmadığı bir dünyayı kurmaya çalışıyoruz” sözleriyle dersi sonlandırdı.

>

> Yüksel Caddesi’nde eylemlerine devam eden Saçılık katıldığı her eylemde gözaltına alınıyor.