Reza Zarrab'ın sır ailesi

Türkiye gündemine Ebru Gündeş ile olan evliliğiyle giren Reza Zarrab, artık dünya gündeminden de daha uzun süre inmeyecek gibi görünüyor. Hakkında çıkan haberler hep aynı soruyu akıllara getirdi: 34 yaşındaki biri milyarlarca euro'yu nasıl elde edebildi? Bu servetin asıl sahibinin baba Hüseyin Zarrab olduğu söylendi. Hüseyin Zarrab, aslında hangi ailenin parasını işletiyor? Medyada haklarında neredeyse hiçbir bilgi bulunmayan Zarrab’ın annesi ve ablası nasıl insanlar? Peki ya meşhur eniştesi Behram Oromi?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reza Zarrab'ın (Rıza Sarraf) ABD’deki yargılaması sırasında on milyonlarca euro rüşvet verdiğini açıklaması, Türkiye’nin tepe siyasetçilerinin isimlerini vermesi, dünya medyasında geniş yer buldu.

Daha 15 yıl öncesine kadar Kapalıçarşı’da mücevher işlemeciliği yapan biri nasıl böylesi bir gelire sahip olmuştu? Servetin kaynağı olarak Zarrab’ın babası Hüseyin Zarrab gösterildi.

İki yıl öncesine kadar İran'ın en güçlü adamlarından biri olarak gösterilen, eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile olan yakınlığı bilinen Hüseyin Zarrab’ın asıl serveti Pehlevi ailesine ait. İranlı bir gazeteci, bu süreci şöyle anlatıyor: “İran’ın son şahı Muhammed Reza Pehlevi’nin ölümünün ardından dul kalan Farah Diba Pehlevi’nin izniyle ailenin tüm serveti, baba Zarrab’ın kontrolüne geçiyor. Bugün sözü edilen Zarrab ailesinin tüm serveti aslında bu para…”

‘HEDİYELER HÜSEYİN ZARRAB'TAN’

Azerbaycanlı bir diğer gazeteci ise baba Zarrab’ın adını Ebru Gündeş’e verildiği iddia edilen hediyelerle ilgili geçiriyor. Anımsatmakta fayda var; söz konusu hediyeler şöyle:

Plakasında 'EBR' harfleri olan 520 bin liralık BMW 7.60, Fiyatı 340 bin euro olan Aston Martin otomobil, Kanlıca’da yaklaşık 26 milyon TL değerinde yalı, 3 milyon değerinde ofis, Bodrum Kalesi manzaralı 1 milyon 850 bin liralık yazlık, lüks tekne, 800 bin lira değerinde ‘Dutyfree’ adlı at, Dubai’de bir ev, 1 milyon 50 bin liraya satın aldığı Nazmi Ziya’nın ‘Sanatçının evi’ tablosu...

Azerbaycanlı gazeteci, Reza Zarrab’ın İbrahim Tatlıses’in meşhur ettiği Azeri şarkı Günel ile daha önce yaşadığı aşk nedeniyle yıllardır Azeri basını olarak yakından takip ettiklerini belirterek, şu iddiada bulunuyor:

“Reza Zarrab’ın Ebru Gündeş ile olan evliliği tamamen gizli bir protokol üstüne kurulu. Azerbaycan basınında aynen şöyle deniliyor: ‘Ebru, ailenin tutsağı. Tüm bıçaklar Baba Zarrab’ın elindedir. Reza Zarrab aslında yalnızca maaşlı bir çalışan. Ebru Gündeş’e verilen hediyelerin tümü ise aslında Hüseyin Zarrab’tan…”

‘ANNESİ MÜTEVAZI, ABLASI LÜKSE DÜŞKÜN’

Zarrab’ın mahkemeye çıkmasından bir ay önce annesi Şebnem Zarrab, baba Hüseyin Zarrab ve abisi Muhammed (Can) Zarrab’ın İran’a gittiği basına yansımıştı. İranlı gazeteci, Zarrab’ın ailesiyle ilgili şöyle bir not paylaşıyor:

Reza Zarrab'ın eniştesi Behram Oromi

“Biliyorsunuz ki İran dine çok önem veren bir ülke. Zarrab’ın annesi de oldukça dindar biri. Sade bir ev kadını. Ancak Reza Zarrab’ın ablası lükse meraklı biridir. Özellikle doğum günü gibi kutlamalarda şatafatı tercih eder.”

‘ENİŞTE DE HEDİYE VERMEYİ SEVİYOR’

Reza Zarrab’ın ‘şatafatı’ seven ablası Şeyda Oromi, Behram Oromi ile evli. Oromi ile verilen bilgiler ise şöyle:

“Behram Oromi, Azerbaycanlı etnik bir Azeri’dir. İran Devriminden sonra Türkiye vatandaşlığına geçti. Ancak, eğitimini İran'da tamamladı. O ve kardeşi Bahran, İstanbul’da kurulu olan Dış Ticaret Limited Şirketi’nin sahipleri. Bu şirket, Azerbaycan’daki Hyundai otomobillerinin resmi distribütörü. Oromi’nin de Zarrab gibi farklı ülkelerdeki etkili devlet görevlileri aracılığıyla rüşvet ve hediyeler alarak tekel yaratma amacıyla hareket ettiği belirtiliyor. Behram Oromi, aynı zamanda, Yüksek Güvenlik Konseyi’nde çalışan, İran’ın eski Bakü büyükelçisi Ahad Gazai’nin de yakın arkadaşıdır.”