10 Ekim Dayanışması'ndan kriz rehberi

10 Ankara Garı Katliamının ardından oluşturulan 10 Ekim Dayanışması kriz rehberi hazırladı. Rehber, olası bir krizle durumuyla mücadelenin yollarını anlatıyor. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 10 Ekim Ankara Garı Katliamı'nın ardından oluşturulan 10 Ekim Dayanışması, kriz rehberi hazırladı. "İnsan kaynaklı afetler, acil durumlar ve insan hareketleri sonucu oluşan kriz” başlığıyla hazırlanan rehber, Türkiye ve yurt dışındaki kriz ortamlarından örneklerden hareketle hızlıca organize olup can kaybını en aza indiren yöntemleri açıklıyor.

Rehberde, insan kaynaklı afetler, "Nükleer, biyolojik, kimyasal kazalar, taşımacılık kazaları, endüstriyel kazalar, aşırı kalabalıktan meydana gelen kazalar, toplu insan göçleri ve zorla yerinden

edilmeler ve kitleleri hedef alan saldırılar"olarak tanımlanıyor.

Rehber, olası kriz durumuyla mücadele etmenin yollarınını anlatıyor. Türkiye ve farklı ülkelerdeki katliam ve afet deneyimlerinin yer aldığı rehberin amacı, "yaşanan kriz/yıkım sonrasında devletin olmadığı, olmayı reddettiği, sağlıklı bilginin üretilemediği, üretilmesinin engellendiği alanlarda doğan boşluğu doldurmak" olarak belirlendi.

TANITIM VİDEOSU HAZIRLANDI

Rehberde, insan kaynaklı olası bir kriz durumunda ilk yardım eğitimi, yaralananların kan gruplarının bir yerde toplanması, iletişim kurulacak kişilerin belirlenmesi, izdihamın engellenmesi için kontrollü hareket edilmesi, delillerin toplanması ve korunması için yardımcı olmak gibi bilgiler yer alıyor.

“İnsan Kaynaklı Yıkım/Afetlerde Hak İhlallerinin Önlenmesi” için oluşturulan “Kriz Rehberi”nin tanıtımı için kısa bir video da hazırlandı. Türkçe ve Kürtçe hazırlanan tanıtım videosuna ve rehbere www.onekim.org/tr adresinden ulaşılabilir. (DUVAR)

Türkiye olası bir insan kaynaklı afete ne kadar hazır?Türkiye olası bir insan kaynaklı afete ne kadar hazır?