Çölyak Komisyonu’nda PTT ile Kayseri pazarlığı

Meclis Çölyak Komisyonu Başkanı İsmail Tamer ile PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik arasında çölyak hastalarının kargolarında indirim için "Kayseri pazarlığı" yapıldı. PTT Genel Müdürü "yüzde 20" dedi, Komisyon Başkanı "yüzde 35 indirim" istedi. Talep PTT Yönetim Kurulu'na sunulacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çölyak hastalığının sebep ve sonuçlarını araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarında sona gelindi. Komisyon’un son toplantısında PTT AŞ Genel Müdürü Kenan Bozgeyik konuktu. Komisyon Başkanı İsmail Tamer, çölyak hastalarının glutensiz ürünlere daha az maliyetle ulaşımı için Bozgeyik’le pazarlık yaptı. Kendisi de Kayserili olan Komisyon Bakanı, Bozgeyik’e “Ben Kayseri pazarlığı yapmadan bırakmam. Genel müdürümüzü çok seviyoruz ama o sevgimizi biraz da çölyaklı hastalara yansıtmamız lazım. Eyleme dönüştürmeli. Değerli Genel Müdürüm, ne yapabiliyoruz? Siz bize şöyle bir rakam verin bakayım” dedi.

ÇÖLYAKLILARIN PTT'DEN 2 TALEBİ

Komisyon Başkanı bu sözlerinin ardından Çölyak derneklerinin PTT'den taleplerini dinledi. Talepler şunlar oldu:

  • Çölyak hastaları için ödenen para PTT’ye aktarılıyor. PTT şubelerinde yoğunluktan uzun kuyruklar oluşuyor. Bu sorun bir kart uygulamasıyla sonlandırılabilir.
  • Glütensiz un ve ekmekler İstanbul, Ankara ve İzmir’de üretiliyor. Bütün çölyaklılar kargo ile bu ekmek ve una ulaşıyor. 25 liralık ürün için 12,5 lira kargo bedeli ödeniyor. Üstelik günlük-taze de ulaşmıyor. Kargo maliyeti çölyak hastaları için düşürülmeli.

PAZARLIKTA İLK SONUÇ: ÇÖLYAK KARGOLARINA ÖNCELİK

Çölyak derneklerinin taleplerini dinleyen Komisyon Başkanı daha sonra “Pazarlığa başlayalım. Mehmetçiğim, sen Konya pazarlığından başla” dedi. Konya Milletvekili Mehmet Baboğlu, “Biz size yetişemeyiz Başkanım” diyerek pazarlığı Kayseri Milletvekili Başkana bıraktı. PTT Genel Müdürü Bozgeyik, Çölyak hastaları isterlerse sosyal yardımdan aldıkları paraları özel çölyak kart üreterek verebileceklerini söyledi. Çölyak hastalarının kargolarına da öncelik verebileceklerini anlatan Bozgeyik, “Bunlara özel korunaklı, özgün malzeme tasarlattırırız, taşımada herhangi bir zarar görmeyecek şekle getiririz ve şehir merkezleri için bir günde ulaştıracağımızı da planlayabiliriz” dedi.

BAŞKAN HAZIRLIKLI GELDİ YÜZDE 35 İNDİRİM İSTEDİ

Kargoda öncelik sözü verilmesinin ardından kargo ücreti pazarlığı başladı. PTT Genel Müdürü, “Yetkim çerçevesinde her türlü indirimi yaparım” dedi. Bozgeyik, dönemsel yapılan bir indirimin çölyak hastaları için bir yıla yayılabileceğini, Yönetim Kurulu yetkisi kapsamında yüzde 20 indirim uygulayabileceklerini söyledi.

Komisyon toplantısı öncesi PTT dökümanlarını incelediğini söyleyen Başkan Tamer, bu belgelerde yüzde 35’e kadar indirim yetkisi bulunduğuna dikkat çekti, “Biz bunun tamamını istiyoruz, Kenancığım” dedi.Ak Parti Konya Milletvekili Babaoğlu, “Sayın Genel Müdürüm, Başkanın “Bedava taşı” demediğine şükretmen lazım” derken Genel Müdür Bozgeyik buna tek başına karar veremeyeceğini Yönetim Kuruluna sunması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığında kayıtlı 70 bin çölyaklı hasta bulunduğunu ancak gerçek rakamın 700 binin üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Komisyon Başkanı Tamer, “Bu, nüfusumuzun onda 1’i anlamına gelir ki bu onda 1’in talebi olarak siz Yönetim Kuruluna götürün” dedi. PTT Genel Müdürü de, “Milletimizin talebi olarak bunu iletirim” dedi. PTT Genel Müdürü, “Daha fazla borçlu çıkmamak için müsaade isteyebilir miyim?” diyerek Komisyon toplantısından ayrıldı. (DUVAR)