Tezsiz, hatta cümlesiz doktora tezi!

Tezi olmayan ve Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından kabul edilen doktora tezi tartışma yarattı. YÖK'ten 'biz sadece yayınladık, onay vermedik' açıklaması geldi. Atatürk Üniversitesi ise, konuyu araştırmak için komisyon kurulduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından 3 Temmuz 2015’te kabul edilen bir doktora tezi tartışma yarattı. “19.YY’da Osmanlıyı Ziyaret Eden Yabancı Yazarların Eserlerinde Osmanlı Halk Hayatının Derlenmesi” başlıklı 139 sayfalık “doktora tezi”, yemek adları, hayvan adları, içecekler, atasözlerinin hangi yazarın hangi kitabının kaçıncı sayfasında geçtiğinden ibaretti! M.A. tarafından yazılan ve Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Orta Öğretim Sosyal Alanlar Anabilim Dalı tarafından onaylanan “tez”in giriş bölümleri dışında tek bir cümle bulunmuyor. “Bizim çalışmamızın özünü de halk hayatı ve insanların yaşam şekilleri oluşturmaktadır.” Diyen 'yazar', araştırmasının önemini ise şu sözlerle açıklıyor: “Bu araştırma birçok araştırmacı için merak uyandırmayı ve çalışılmaya aç bir sahanın varlığını hissettirmeyi temel almaktadır.”

Tezde, bitki ve meyve adları, içecekler, yemek ve yiyecekler, atasözleri ve deyimler, hayvan adları ve giyeceklerin yazarların eserlerini hangi sayfasında yer aldığının ötesinde bilgi yer almıyor.

tez.yok.gov.tr adresinde de yer alan “tez”in yazarı, halen Erzincan Üniversitesi'nde akademik yaşamını sürdürüyor. Tezin başkan, danışman ve  jürilerinin biri, Erzincan Üniversitesi’nden üçü Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden, biri de Erzurum Teknik Üniversitesi’nden. S.G. (başkan),  S.T. (danışman), Z.A., R.K. ve U.A. adlı akademisyenlerin yazıdaki hangi teze onay verdikleri bilinmiyor.

YÖK'TEN AÇIKLAMA: BİZ KABUL ETMEDİK, DUYURDUK

Olayın basına yansımasının ardından YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada ise kabulün kurum tarafından yapılmadığı belirtilerek şunlar ifade edildi, "Öncelikle bilinmesini isteriz ki YÖK, kurulduğundan bugüne kadar üniversitelerimizde yapılan hiçbir tezin akademik incelemesini yapmamış, kabul veya reddi sürecine müdahil olmamıştır. Bu kapsamdaki bütün işlemler, akademik özgürlük ve ilgili mevzuat çerçevesinde sadece tezin sunulduğu üniversitelerin ilgili enstitülerince oluşturulan jüriler tarafından yapılmaktadır. Yükseköğretim Kurulu olarak, bilim dünyamızın tezlere erişimini kolaylaştırmak için tek bir merkezde toplayıp akademik camiamıza sunarken, her yönüyle üniversitelerimizin ilgili komisyon ve kurullarınca kabul edilmiş olan bu tezlerin içeriğine yönelik yeni bir inceleme yapılmamaktadır."

ÜNİVERSİTE: İNCELEME KOMİSYONU KURULDU

Haberlerin ardından, Atatürk Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği açıklama yaptı. Açıklamada, "Üniversitemizde 2015 yılında yapılan bir doktora tezi ile ilgili basın ve sosyal medyada yer alan haber ve yorumlara istinaden konunun incelenmesi amacıyla bir komisyon kurularak gerekli işlemler başlatılmıştır. Süreç rektörlüğümüz tarafından titizlikle takip edilmektedir. Kamuoyuna duyurulur" denildi. (HABER MERKEZİ)

'Tez'den bazı bölümler: