Konya'da obruk tedirginliği

Konya'da oluşan obruklar Karapınar İlçesi’ne bağlı Seyithacı Yaylası sakinlerinin can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Yer altı sularının kullanılması nedeniyle artan obruklar yüzünden çiftçiler tedirgin.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Konya Karapınar'da oluşan yeni obruklar bölgede tedirginlik yaratıyor. 200'den fazla obruk bulunan ve sadece 2017'de 9 obruğun oluştuğu Konya'da, Karapınar İlçesi’ne bağlı Seyithacı Yaylası sakinleri her an canlarını ve mallarını kaybetme tehlikesi yaşıyor. Yaylanın girişinde  "Dikkat! Obruklara yaklaşmayın. Can güvenliğiniz açısından tehlikelidir" uyarısı bulunurken yakında yeni oluşmuş bir obruk ve yarısı yıkılmış bir ev yer alıyor.

Gazete Habertürk'ten Akıncan Abadan ve Zafer Samancı'nın haberine köylüler, altı kişilik ailenin o sırada düğünde olması nedeniyle hayatlarının kurtulduğunu anlatıyor. Döndüklerinde evlerini yerinde bulamayan aile ise yaylayı terk edip Konya’ya taşınmış. Bölge sakinleri, 2008’de bölgeye imar ve yerleşime uygunluk raporunun verildiğine de dikkat çekiyor.

Tarlada çalışırken obruk oluşumuna tanık olan Hüseyin İvriz ayaklarının altından toprağın kaydığını hissettiğini ve korkudan bir hafta tarlasına gidemediğini anlatırken “Doğduğumdan beri ailece buradayım. Yaylada 13 bin metrekare toprağım var. Tarlamda 9 yılda 7 obruk oluştu. Satmak istedim ama araziyi kimse satın almaya yanaşmıyor. Obruk korkusuyla yaşamaya mahkûmuz” diyor.

"EN ÖNEMLİ NEDEN YER ALTI SUYU KULLANIMI"

Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Öztürk'e göre obrukların oluşumuna 30'a yakın faktör sebep olurken en önemli etken ‘yeraltı suyu kullanımı’.

Konya Ovası’nın az yağış alması ve akarsu kaynağının olmaması nedeniyle tarımda yeraltı suyunun kullanıldığına dikkat çeken Öztürk, yeraltı sularının seviyesi düştükçe suyun kaldırma kuvvetinin düştüğünü ve bu durumun toprağın ağırlığını arttırdığını belirtiyor.

Bölgenin kalkerli arazisive jips adı verilen kırılmaya müsait toprağına rağmen mısır üretiminde artış olduğuna dikkat çeken Öztürk kurak Konya'da mısır üretirken yeraltı suyu kullanıldığını ifade ediyor.

Küresel ısınmadan dolayı ovaya düşen yağışların da azaldığını söyleyen Öztürk, Karapınar’da 7.3 kilometrekarelik bir alanın obruktan etkilendiğinin altını çiziyor.