İstanbul'da kanserojen kaçak oyuncak operasyonu!

İstanbul’da Çin’den ithal edilen 19 ton ağırlığında, yüz binlerce kaçak oyuncak ele geçirildi. İncelemede oyuncakların, kanserojen oldukları belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Çin’den ithal edilen metal çerçevelerin bulunduğu 4 konteyneri incelemeye aldı. X-ray cihazından geçirilen konteynerlerin içerisinde metal çerçevelerin dışında başka bazı ürünlerin olduğu belirlendi. Yapılan incelemelerde konteynerlerin ilk iki sırasında plastik çerçeve sıralandığı, arkalarına ise yüz binlerce kaçak oyuncağın gizlendiği ortaya çıktı.

Gazete Habertürk'ten Nihat Uludağ'ın haberine göre İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, oyuncakların numunelerini sağlık açısından bir tehdit içerip içermediğinin belirlenmesi için İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Laboratuvar Müdürlüğü’ne gönderdi. Laboratuvar testlerinden sonuçlar çıktı. Yüz binlerce çocuğun eline alıp kucaklayacağı oyuncakların; kanser, kısırlık, üreme bozukluğu ve sinir sistemi bozukluklarına yol açan, yüksek miktarda ‘azo boyar’ maddeler, fitalat ve ağır metaller içerdiği belirlendi.

OYUNCAKLAR İMHA EDİLECEK

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Çin’den ülkemize kaçak olarak sokulmaya çalışılırken yakalanan kanserojen içeren oyuncaklarla ilgili soruşturma başlattı. Yasa gereği kaçak eşyalar Gümrük Bakanlığı Tasviye Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde ihale ile satılıyor. Ancak sağlık açısından çok zararlı olan bu oyuncakların imha edileceği öğrenildi.

DENETLEME VE CEZALAR

Gümrüklerde Ocak 2016 ile 31 Ekim 2017 arasında toplam 2 milyon 65 bin 56 adet oyuncak ve hediyelik eşya yakalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’nce yapılan yıllık denetimde CE belgesi olmayan ürünlere ilişkin 666 bin 128 TL idari para cezası uygulandı. 31 Ekim 2013- 9 Kasım 2017 tarihleri arasında iç piyasada gerçekleştirilen denetimlerde tespit edilen 49 bin 347 adet oyuncak için imalatçı ve ihtilatçılarına toplam 1 milyon 781 bin 668 TL ceza uygulandı.

HABERİN TAMAMI