Türkiye dün Zarrab'dan ne öğrendi?

Reza Zarrab'ın itirafçılık yapmayı kabul ettiği davanın ikinci duruşması bugün TSİ 17.15'te görülecek. Duruşma, Zarrab'ın ifadesiyle devam edecek. Peki ilk günde neler öğrendik, Zarrab ne iddia etti?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'deki İran yaptırımları davasında tanık olmayı kabul ederek itiraflara başlayan Reza Zarrab bugün de mahkemede olacak. Peki Zarrab ilk duruşmada ne iddia etti? İşte öne çıkan ifadeler:

TAKAS İDDİASINI DOĞRULADI

Reza Zarrab ifadesinde, Türkiye'nin kendisinin iadesi için ABD'yle bir takas anlaşması yapmaya çalıştığı iddiasını zımnen doğrulamış oldu. Tanık olmayı niçin kabul ettiğini anlattığı sırada, Mart 2016'da tutuklanmasının ardından bir 'tutuklu takası'nın mümkün olup olmadığını görmek için avukatlar tuttuğunu ve bu girişim başarısız olunca tanıklığı kabul ettiğini söyledi.

Zarran söz konusu avukatların isimlerini veya Türkiye'nin kendisiyle takas etmesi görüşülen tutuklunun adını vermedi. Amerikan basını ise Zarrab'ın avukatlar ekibinin iki eski üyesi olan eski New York belediye başkanı Rudolph Giuliani ile eski adalet bakanı Michael Mukasey'in Türkiye'yi ziyaret ettiğini yazdı. İki avukatın Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştüğü biliniyor.


EGEMEN BAĞIŞ İDDİASI: HESAP AÇMAMA ARACI OLDU

Eski AB bakanı Egemen Bağış

Zarrab, Türkiye'deki yasadışı işlemlerini başlatırken önce Aktif Bank'ta hesap açmak istediğini söyledi. Ancak anlatımına göre, Aktif Bank'ta hesap açma yönündeki ilk girişimi ‘İran’la iş yapanların özel izin alması gerektiği’ gerekçesiyle reddedildi. Zarrab, bunun üzerine dönemin Avrupa Birliği (AB) bakanı Egemen Bağış'la temas kurduğunu söyledi.

Buna göre, bizzat Bağış'ın randevu alması sonrası Aktif Bank'ın CEO'suyla görüştü ve bu sayede günlük hacmi, kendi deyimiyle, '5-10 milyon euro' olan bir hesap açtı. Zarrab, Bağış'la ilgili başka ayrıntı vermezken, bu sırada mahkeme salonunda Egemen Bağış’ın bir fotoğrafı gösterildi.


ZAFER ÇAĞLAYAN İDDİASI: '45-50 MİLYON EURO VE DAHA FAZLASI'

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan

Reza Zarrab'ın ifadelerinde en dikkat çeken bölüm şüphesiz, eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan ile ilgili iddiaları oldu. Zarrab, Aktif Bank'ın kendisiyle çalışmayı bırakması sonrası Halkbank'a yöneldiğini söyledi. Ancak anlatımına göre, dönemin Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan da kendisini reddetmişti. Aslan, eşi Ebru Gündeş'in ünlü biri olması nedeniyle Zarrab'ın da göz önünde bulunduğunu, kendisiyle böyle bir işe giremeyeceğini söylemişti.

Dünya basını Reza Zarrab'ın ifadelerine ne dedi?Dünya basını Reza Zarrab'ın ifadelerine ne dedi?

Zarrab bunun üzerine Çağlayan'a gittiğini söyledi. İddiasına göre, Çağlayan gelirin yüzde 50-50 paylaşılması şartını koştu. Zarrab Çağlayan'a '45-50 milyon euro, 7 milyon dolar ve 2.4 milyon TL rüşvet verdiğini' söyledi. Zarrab başka döviz birimleriyle de ödeme yaptığını öne sürerken, savcının sorusu üzerine bu parayı 'nakit, kıymetli mallar ve banka transferleri aracılığıyla' aktardığını belirtti.

Zarrab, Çağlayan'ın ailesine para aktarıp aktarmadığına dair soruya 'evet' yanıtını verdi. Bu sırada savcı, 'İran'la ticaretten doğan kârdan Çağlayan'ın kardeşine 2,4 milyon TL ödeme yapıldığına' dair bir banka dekontunu gösterdi. Tek tutuklu sanık Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının itirazına rağmen Hakim Richard Berman bu girişime izin verdi ve bu belge dosyaya kanıt olarak girdi.


DOSYAYA GİREN İKİ DİNLEME: ASLAN VE ATİLLA

Eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla

ABD'deki davanın delillerinin nasıl toplandığı Türkiye'de tartışma konusu olmuştu. Dünkü duruşmada dava dosyasına, 'dinlemelere takılan' iki telefon konuşmasının dökümünün girmesi dikkat çekti. Savcılık, bu konuşmaların nasıl dinlendiğine dair bilgi vermedi.

Bu tapelerden biri, İran'da bir petrol şirketinin yanlışlıkla Zarrab'ın hesabına 70 milyon euro göndererek yaptırımların doğrudan ihlaline yol açması ve Zarrab'ın 'durumu temizleme' girişimiyle ilgili. Tapedeki konuşmadan ve Zarrab'ın aktardıklarından, dönemin Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan'ın söz konusu para transferinin 'ortadan kaldırılmasına' yardımcı olduğu sonucu çıkıyor.

ABD basını: Zarrab mahkemede şirket yöneticisi gibiydi!ABD basını: Zarrab mahkemede şirket yöneticisi gibiydi!

İkinci telefon görüşmesindeyse, Zarrab kendi şirketi olan Royal Holding'in ikinci yetkilisi Abdullah Happani'ye, ABD'nin ambargo kurallarını değiştirmesi sonrası ne yapmaları gerekeceğini anlatıyor. Zarrab, Halkbank'tan Mehmet Hakan Atilla ile yaptığı telefon görüşmesini Happani'ye aktarıyor; 'Halkbank'ın kendilerine altının son durağı olarak nereyi göstermeleri gerektiğini söyleyeceğini' belirtiyor.

Zarrab duruşmada Atilla için "Halkbank'ta yaptırım kullarını en iyi bilen kişi. Oluşturduğumuz ağın Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu görünmesine katkıda bulundu" dedi. (Dış Haberler)