Reza Zarrab nasıl itirafçı oldu?

Reza Zarrab sanık sandalyesinden tanık sandalyesine nasıl geçti? Hakkındaki hangi suçlamaları kabul etti, bugün ne anlatacak?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'a yönelik Amerikan yaptırımlarını Amerikan finans sistemini kullanarak ve Türkiyeli yetkililerden yardım alarak delme suçlamasıyla ABD'de yargılanan İranlı işadamı Reza Zarrab'ın (Rıza Sarraf) davasında dün kritik gelişmeler yaşandı. Zarrab'ın itirafçı olmayı kabul ederek tanıklık yapacağı iddiası doğrulandı. Peki nasıl?

BELGESİ YAYINLANDI

Mührü sökülerek dün dava dosyasına resmen giren bir belgeye göre, Zarrab 26 Ekim'de düzenlenen bir gizli oturumda hakkındaki yedi ayrı suçlamayı kabul etti. Belgenin altında, Zarrab'ın Türkiye kamuoyunda tanınan imzası bulunuyor. Belgede Zarrab, hiçbir baskı altında veya bir maddenin etkisi altında kalmadan suçunu kabul ettiğini beyan ediyor.

Belgenin ilk paragrafında şu ifadeler dikkat çekiyor: "İddianamenin ve ek belgelerin kopyasını aldım ve okudum. Hakkımdaki suçlamaların içeriğinin farkındayım. Avukatıma, iddianamede ve ek belgelerde bahsedilen meseleler hakkında bildiğim her şeyi anlattım."


KABUL ETTİĞİ SUÇLAMALAR NE?

Bu belge, Zarrab'ın iddianamedeki altı suçlamanın altısını da kabul ettiği ve tanıklığı sırasında bu konuya dair bilgi vereceği anlamına geliyor. İddianamedeki suçlamalar şöyle: ABD'yi ve özellikle ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma; Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı delmek için kumpas kurma, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapma, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak için kumpas kurma, para aklama, para aklamak için kumpas kurma.


YENİ SUÇ: ABD'DE DE RÜŞVET VERMEK

Dün açıklanan mahkeme belgelerine göre, Zarrab iddianamede yer almayan bir suçlamayı daha kabul ettiği ortaya çıktı. Buna göre Zarrab, federal cezaevine alkol ve cep telefonu gibi kaçak malları sokmak için bir gardiyana rüşvet vermeye çalışmak suçlamasını da kabul etmiş durumda.

Zarrab'ın tanık olmasıyla davanın tek tutuklu sanığı durumuna düşen eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının dün savunma sırasında ortaya attığı 'hapishaneye seks işçisi sokma' iddiası ise resmi belgelerde Zarrab'ın kabul ettiği suçlamalar arasında yer almadı.

Atilla'nın avukatı savunmasını yaptı: Müvekkilim çaresiz bir piyonAtilla'nın avukatı savunmasını yaptı: Müvekkilim çaresiz bir piyon


NE ANLATACAK?

Rıza Zarrab'ın bugün TSİ 17.15'te başlaması planlanan ikinci duruşmaya tanık olarak gelmesi bekleniyor. Amerikan basını, üç gün boyunca tanıklık yapacağı belirtilen Zarrab'ın 'işin iç yüzünü anlatacağını' yazdı. Savcı David W. Denton Jr. dünkü duruşmada, jüriye hitap ederken, davanın sanıklarının 'Amerikan ulusal çıkarlarını tehlikeye atan faaliyetlerde bulunduğunu, paravan şirketler ve sahte belgeler kullandığını, Amerikalı yetkililere yalan söylediğini, Türkiye hükümetinin en üst düzey kademelerine rüşvet verdiğini' öne sürdü. Denton, Zarrab'ın hikâyeyi 'yaşadığı gibi, ilk elden anlatacağını' söyledi. (Dış Haberler)