Atilla'nın avukatı savunmasını yaptı: Müvekkilim çaresiz bir piyon

Reza Zarrab'ın sanık değil tanık olacağı davanın ilk duruşması görüldü. Tutuklu tek sanık olan eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı, savunmasında Zarrab'ı suçladı. Zarrab davasının eski savcısı Preet Bharara da davayla ilgili açıklamalarda bulundu. Davanın ikinci gününde Zarrab'ın çapraz ifadesi alınacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran yaptırımlarını delmekle suçlanan işadamı Reza Zarrab'ın sanık listesinden son anda çıkarılıp tanıklık yapacağı açıklanan davanın ilk duruşması görüldü. Sona eren oturumlara yarın devam edilecek. New York zamanı ile öğlen saatlerinde Zarrab'ın çapraz ifadesi alınacak. Zarrab'ın ifadesinin alınması Cuma gününe kadar sürecek.

Davanın tutuklu tek sanığı olan eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları, jüri üyeleri karşısında yaptıkları savunmada Zarrab'ı ve dönemin Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan'ı suçladı.

Avukatlardan Victor Rocco, Atilla'nın 'entrika, yalanlar ve devasa yolsuzluk içeren başdöndürücü ve büyük bir uluslararası fırtınanın ortasında kalan çalışkan bir memur' olduğunu söyledi. Rocco müvekkili hakkında, "Atilla Reza Zarrab'ın çok sayıda mağdurundan biri. Talihsiz ve çaresiz bir piyon" dedi.

Rocco savunmasında, Aslan'ı Zarrab'dan 'utanmazca' rüşvet almakla suçladı. Aslan, davanın sanıkları arasında yer alıyor.

Rocco Zarrab'ın federal cezaevine 'uyuşturucu, alkol ve kadın sokmaya çalıştığını' da öne sürdü.

ESKİ SAVCI BHARARA'DAN 'ZARRAB' PAYLAŞIMI

Bu arada Zarrab davasının eski savcısı Preet Bharara, Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu. Bahara, şu mesajları paylaştı:

"Rıza Zarrab hakkındaki tüm suçlamalarla davada savaşma hakkına sahipti.

Kendisine yardımcı olması için avukatlardan bir 'rüya takımı' kurmuştu.

Suçunu kabul etti çünkü hakkındaki suçlamalara konu olan suçları gerçekten de işledi."

İran'a yönelik Amerikan yaptırımlarını, Türkiye'de bir dizi yetkilinin yardımıyla ve Amerikan bankacılık sistemini de kullanarak delmekle suçlanan Reza Zarrab, Mart 2016'da Miami'de tutuklanmıştı.

'ARKA PLANINI ANLATACAK'

Türkiye Zarrab'ın iadesi için bir dizi girişimde bulunsa da, İranlı işadamının Amerikan hükümetiyle işbirliği yapacağı şüphesi oluşmuştu. Nitekim bugün resmen başlayan davada Zarrab'ın 'suçunu kabul ettiği', sanık değil tanık olacağı açıklandı. Reza Zarrab'ın savcılık makamı lehine ifade vermesi bekleniyor. Amerikan basını, Zarrab'ın 'olayın arka planını anlatacağını' öne sürüyor. (Dış Haberler)