Foça'da kadınlar, şiddete karşı mücadeleyi konuştu

İzmir'in Foça ilçesinde düzenlenen panelde, kadına şiddete karşı mücadele konuşuldu. Panelin ardından Deborah Semel Demirtaş’ın, isimli interaktif heykel sergisi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Foça Barış Kadınları, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri çerçevesinde, Reha Midilli Kültür Merkezi’nde panel düzenledi.

"Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadelede Olanaklar ve Engeller" konulu panelde kadın hakları ve kadına yönelik şiddet konusunda çalışma yapan Gülsen Ülker, Şenay Tavuz ve Pelin Erda yer katıldı. Moderatörlüğünü Foça Barış Kadınları adına Filiz Kardam’ın yaptığı panelde, 25 Kasım’ın tarihçesi anlatıldı. Türkiye’de kadına karşı şiddetle ilgili istatistiklerin verildiği panelde, Türkiye'de kadına karşı şiddet sorununun 1980’li yılların sonunda politik bir nitelik kazanması sürecini tetikleyen olaylardan söz edildi.

'KADINLAR DAHA FAZLA TAHAKKÜM ALTINDA BIRAKILIYOR'

Şiddetin tanımı ve kaynağında yatan eşitsiz güç ilişkileriyle söze başlayan Gülsen Ülker, kadın hareketinin çalışması sonucunda 1980’li yılların sonundan 2012’ye dek atılan adımlar, kampanyalar, eylemler, örgütler, yasal düzenlemeler, uluslararası sözleşmeler ve bunların mücadele açısından yarattığı olanaklardan bahsetti.

Kadını, şiddetten korumaya yönelik mevcut yasaların uygulanmasındaki sıkıntılara değinen Şenay Tavuz, avukat olarak yaşadığı olaylardan örnekler verdi. Uygulamadaki sorunların giderilmediğini belirten Tavuz, AK Parti'nin yeni düzenlemeleriyle kadınların, daha fazla erkek egemenliğini altına girebileceğini, bu sürecin kadınlar açısından tehlikeler barındırdığına söyledi.

Avukat Pelin Erda ise yerel yönetimlerin kadına şiddet alanında yaptıkları ve yapamadıklarını kendi deneyimlerinden örneklerle ele aldı. Erda, belediyelerin açtığı danışma merkezi ve sığınma evlerinde şiddete uğramış kadınlara ve çocuklara nasıl yaklaşılabileceği ve ne gibi hizmetler verilebileceğine değindi.

'BİZİM GİBİ DEĞİL KARARI, EMPATİ OLASILIĞINI DÜŞÜRÜYOR'

Panelin yapıldığı salonun önünde sanatçı Deborah Semel Demirtaş’ın, "8 Vaka Hakkında" isimli interaktif heykel sergisi gerçekleştirildi. Sergide yer alan sekiz olaydan her biri, bir kadının kendini ifade etme ve kendi kaderini tayin etme çabalarının, uygun olmayan ve cezalandırılabilir davranış olarak değerlendirildiği bir davayı temsil ediyor.

Serginin açılışında konuşma yapan Deborah Semel Demirtaş, "Kadın giysi seçimleri erkeklerle karşılaştırıldığında daha çeşitli ve semboller içerdiğinden, 'bizim gibi' olmayan kadınlar arasında bölünme yaratma potansiyeli daha yüksektir. Bir kişi için 'bizim gibi değil' kararı verdiğimizde, sıkıntıları ile empati kurmamız, hakları ihlal edildiğinde endişe etmemiz ve haklarını korumamızın olasılığı da düşmektedir’’ dedi.

Empatinin başkasının konumunda kendini hayal etme yeteneği gerektirdiğini ifade eden Demirtaş, "Kendinizi farklı bir şekilde görmenizin 'Diğerlerini' de farklı bir bakış ile görmenize yardımcı olmasını umut ederek sizi sekiz farklı kadın pozisyonuna geçip/girip yeni bir kimliği denemeye davet ediyoruz" diye konuştu. (DUVAR)