Numan Kurtulmuş: Rus komutanın cesedi Polonya'ya iade edilecek

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ardahan'daki kazı sırasında bulunan Rus generalin Polonya asıllı olduğunu söyledi. Polonya'nın generale anıt mezar yapmak istediğini belirten Kurtulmuş, "Bu anlamda bir iade sürecinin yazışmalarını başlattık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kars'a giden Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'u; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ile bürokratlar ve partililer karşıladı.

Bakanlar Kurtulmuş ve Arslan, Ani Ören Yeri’ni ziyaret etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars Müze Müdürü Necmettin Alp ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahriye Bayram’dan Ani Ören Yeri hakkında bilgi aldıktan sonra Menhuçehr Camii, Dikran Honentz ve Katedral Kilisesi’ni gezdi.

Arslan ve Kurtulmuş, Kars şehir merkezine giderek; Rus komutan Tümgeneral Vasiliy Geyman’nın cesedini gördü. Geyman'ın cesedi, geçen 25 Nisan günü Ardahan’da inşaat kazısı sırasında bulunmuştu.

Geyman'ın Polonya asıllı oluğunu belirten Numan Kurtulmuş, "Geçtiğimiz dönemde Cumhurbaşkanımızın, Polonya ziyaretinde de bu konu gündeme geldi. Buradaki yatan kişinin bir Rus komutanı ama Polonya asıllı birisi olduğunu biliyoruz, Polonya’daki aile fertlerinin kimler olduğunu biliyoruz. Bu anlamda bir iade sürecinin yazışmalarını başlattık. Biz bunu Polonyalılara iade etme konusunda kendi tarafımızdan görüşlerimizi, mektuplarımızı, onlardan bize yazışmalar geldi. Sonuçta tabi Rus komutan olduğu için Ruslar da bunun içerisinde olacak. Polonyalıların talebi onu ait olduğu yere götürüp orada defnetmek. Orada bir mezar, belki bir anıt mezar inşa etmek" dedi. (KARS/DHA)