İlhan Tekeli: Kentlerde fırsatçı ahlak anlayışı var

İlhan Tekeli, kentlerde fırsatçı bir ahlak anlayışı olduğunu söyledi. Tekeli, "Biz şunu istiyoruz: Bir imar düzeni olsun, herkes bu imar düzenine uysun, bir tek ben uymayayım. Bu fırsatçı bir ahlaka tekabül eder" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Prof. Dr. İlhan Tekeli, Medyascope TV'de yayınlanan Şehir Hepimizin programına katıldı. Kent üzerine yazdığı birçok eseri bulunan Tekeli, kentte yaşayan insanların, "Nasıl bir kent" sorusuna verdiği cevabın çıkara göre değiştiğini belirtti.

Tekeli, "Bizde şöyle bir ikiyüzlülük var: Şimdi diyelim ki insanlarla konuşuyor olsak, onlara 'Nasıl kent istiyorsun' desen, havası temiz diyecek, bol yeşilli diyecek, tarihi korunmuş diyecek bunların hepsini diyecek. Peki o kişinin bir arsası varsa... O arsasını üstünde bunların geçerli olmamasını isteyecek" dedi.

'FIRSATÇI AHLAK HER KESİMDE VAR'

Bunun fırsatçı bir ahlak anlayışı olduğunu söyleyen Tekeli, şöyle devam etti:

"Biz kentin nasıl olması ve değerleri hakkında iyi kötü bir fikrimiz var ama o bizim arsaya gelince, onun tam karşıtı pozisyonlarda üretiliyor. Tabi bu aslında ilginç bir özellik. Yani biz şunu istiyoruz: Bir imar düzeni olsun, herkes bu imar düzenine uysun, bir tek ben uymayayım. Bizim istediğimiz, kenti konuşma biçimimiz bu.

Bu fırsatçı bir ahlaka tekabül eder. Bu toplumun her kesiminde var. Yani bu yerleşik bir ahlak. Ve bizim eylemlerimizi o isteklerimiz değil, bu yönlendiriyor. Bunun çalışabilmesi için bir koşul var. Diyelim ki biz, herkes istediğini yapar diye serbest bıraktık. Ne olur, herkes birbirinin önünde daha yüksek bina yapar ve öyle hale gelir ki orada yapılan çok büyük yatırımın toplam değeri sıfır haline gelir. O yaşanamaz hale gelir ve yok olur. Demek ki bizim fırsatçılığımızın olabilmesi için bazı açıkgözler ve büyük bir saf grubu olması gerekiyor."