Gündem Çocuk'suz 365 gün, 365 ihlal

Gündem Çocuk Derneği, OHAL KHK’sı ile kapatılmasının 1'inci yılında “365 gün 365 ihlal” raporu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gündem Çocuk Derneği, KHK ile kapatılmasının 1. Yıldönümünde “365 gün 365 ihlal” raporu açıkladı. Derneğin kapatılmasının ardından geçen 365 gün boyunca çocukların hak ihlallerine maruz kalmaya devam ettiği belirtilen raporda, “Hükümeti OHAL’i kaldırmaya, insan hakları temelli sivil toplum örgütlerini kapatmak ve insan haklarını savunucularını susturmak yerine onların söylediklerine kulak vermeye çağırıyoruz” denildi.

677 sayılı KHK ile 1 yıl önce, 22 Kasım 2016’da kapatılan Gündem Çocuk Derneği çalışanları raporu açıklamak için CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ile Meclis’te basın toplantısı yapmak istedi. Ancak Dernek çalışanları, milletvekilleri ile birlikte kürsüde yer almaları durumunda “kara liste”ye alınıp Meclis’e bir daha girememe riski nedeniyle salonda basın mensuplarının bulunduğu yerde açıklamayı izlemek zorunda kaldı. Daha önce Meclis’e gelen birçok kadına giriş yasağı getirildiğini anlatan CHP Milletvekili Sarıhan, tek tek katılımcı Dernek gönüllülerinin isimlerini kürsüden okudu.

GÜNDEM ÇOCUKSUZ GEÇEN 365 GÜN…

Çok sayıda CHP milletvekilinin katıldığı basın toplantısında konuşan CHP’li Sarıhan, Çocuk Hakları Haftası’nda bu açıklamayı yaptıklarını hatırlattı. Gündem Çocuk Derneği’nin Çocuk Hakları Haftası’ndan 2 gün önce katılmasına ve 1 yıldır kapalı olmasına karşın mağduriyetleri ve hak gasplarını izlemeye devam ettiğini anlatan Sarıhan, “Gündem Çocuk’suz geçen günler” diyerek şu bilgileri paylaştı:

“Gündem Çocuk’suz geçen günlerde, iş cinayetinde okul çağındaki 56 çocuk yaşamını yitirdi. 1 milyon 358 bin 904 çocuk savaştan kaçarak Türkiye’ye sığındı. 2 bin 106 çocuk demir parmaklıklar arkasında. 506 çocuk anneleriyle cezaevinde. 1 yılda 417 çocuk cinsel istismara uğradı. Geçen yıl evlenen her 100 kişiden 18’i “çocuk”tu. Son 2 yılda unutulan mühimmatların patlaması sonucu 26 çocuk yaşamını yitirdi, 38 çocuk ağır yaralandı…”

OHAL’İ KALDIRIN

Gündem Çocuk Derneği’nin kapatılmasıyla yürüttüğü bir çok çalışmanın yarım, bir dizi projenin öksüz kaldığını anlatan Sarıhan OHAL’in kaldırılması çağrısı yaparak şunları söyledi:

“Gündem Çocuk Derneğinin kapatılmasının ardından yaşanan yüzlerce hak ihlalinin simgesel nitelikte olan 365gün365ihlal dosyasını açıklarken, iktidarı, OHAL ile gerekçelendirilen bu baskı ortamına son vermeye, OHAL’i kaldırmaya, insan hakları temelli sivil toplum örgütlerini kapatmak ve insan hakları savunucularını susturmak yerine onların söylediklerine kulak vermeye çağırıyoruz.” (DUVAR)