İbrahim Ayhan: Dersim'deki orman yangınları bakanlığın sitesinde yer almıyor

HDP milletvekili İbrahim Ayhan, Dersim'deki orman yangınlarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın sitesinde yer almadığını belirtti. Ayhan, "Yani Türkiye'nin genel istatistiklerine bu orman yangınları dahil edilmiyor. Niye saklanıyor, niye geçilmiyor?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP milletvekili İbrahim Ayhan, Dersim'deki orman yangınlarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer almadığını söyledi. Ayhan, "Türkiye'nin genel istatistiklerine bu orman yangınları dahil edilmiyor. Niye saklanıyor, niye geçilmiyor?" diye konuştu.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü. Görüşmelerde konuşan HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, orman yangınlarına değindi.

Ayhan, "Anayasa’nın 56’ncı maddesi. 56'ncı madde der ki: 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.' Aslında çok iyi bir şekilde ortaya koyulmuş. Bugün ormanların, meraların, gerek güvenlik kaygısıyla gerek rant ve ticaret hesabıyla yakılması, yıkılması ve talan edilmesinin mevcut anayasayla uyuşur bir tarafı yoktur" dedi.

'DERSİM'DEKİ YANGIN EDİRNE'NİN DE SORUNU'

PKK ile çatışmaların yoğun olduğu dönemde ormanlara yaklaşımın kötü olduğunu söyleyen Ayhan, "Özellikle bölge illeri bazında söylemek gerekirse, 90’lı yıllarda ormanlara yaklaşımın, doğaya yaklaşımın Kürt sorunu ekseninde şiddet ve çatışma politikalarından dolayı çok kötü olduğunu teslim etmeliyiz. Diğer yandan batıda da rant ve ticaret alanlarına açılan bir orman ve mera gerçekliğini de orta yere bırakmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Son 2 yılda Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Lice gibi yerlerde yoğun şekilde orman yangınları yaşandığını belirten Ayhan, "Bu yangınların temel nedeni de operasyonlardır. Bugün Dersim’de bir ormanın yakılmış olması sadece Dersim’de yaşayan insanların, oradaki ekosistemin sorunu olarak da değerlendirilmemelidir. Edirne’de yaşayan insanımızın da sorunu olarak değerlendirmelidir" şeklinde konuştu.

'NİYE SAKLANIYOR?'

Orman yangınlarına güvenlik gerekçesiyle müdahale edilmediğini ifade eden İbrahim Ayhan, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki son 5 ay içerisinde Dersim’de 12 tane orman yangını yaşandı. Bakanlığa ulaşılmasına, oradaki müdürlüklere ulaşılmasına rağmen bu orman yangınları günlerce güvenlik gerekçesiyle söndürülmedi. Orman Bakanlığı'nın gerekçe ne olursa olsun bu nimeti korumak ve yangının önüne geçmek gibi bir temel sorumluluğu vardır. Bir diğer konu ise özellikle sizin bakanlığınızın veya orman yangınlarının yaşandığı bölgedeki müdürlüklerin sitelerinde bu orman yangınları yer almıyor. Yani Türkiye'nin genel istatistiklerine bu orman yangınları dahil edilmiyor. Niye saklanıyor, niye geçilmiyor?" (HABER MERKEZİ)