'Da Vinci Şifresi' kitabı, Silivri Cezaevi'ne alınmadı

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, dünyaca ünlü yazar Dan Brown'ın "Da Vinci Şifresi" adlı kitabının Silivri Cezaevi'ne alınmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Silivri Cezaevi'ndeki tutuklu ailelerinin kendisine bilgi verdiğini aktaran CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, "Dan Brown'ın kitabının cezaevine alınmaması, tamamen keyfi bir uygulama" tepkisini gösterdi ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisinin eklendiğini belirtti.

'YENİ KİTAP 'SİLİVRİ'NİN ŞİFRESİ' OLABİLİR'

Yaşananlarla ilgili bir açıklama yapan Yarkadaş şöyle konuştu:

"Silivri Cezaevi yönetimi, Da Vinci Şifresi adlı kitabı içeri alamayacaklarını söylemiş tutuklu ailesine... Sanırım kitapta şifre sözünü görünce huylandılar. Başka bir izahı yok çünkü. Yoksa, kitabı niye almasınlar? Sanırım bu sorunun cevabını Dan Brown Türkiye'ye gelerek çözebilir. Çünkü olan biteni anlamak için Dan Brown gibi bir şifre çözücünün olaya el atması gerekiyor. Dan Brown, Inferno yani Cehennem kitabında, kahramanını İstanbul'a yollamıştı. Serinin yeni versiyonunu Silivri'den bile başlatabilir. Yeni kitabın adını da Silivri'nin Şifresi olarak koyabilir."

'ALTIN KİTAP'TAN ÇIKAN ESERLERİ İÇERİ ALMIYORUZ'

Konuyu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e bir soru önergesiyle sorduğunu da belirten Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Adı geçen eser, Altın Kitap'tan çıktı. Cezaevi yönetimi 'Altın Kitap'tan çıkan eserleri içeri almıyoruz' demiş. Galiba Altın Kitap ile terör örgütü FETÖ'nün Altın Nesil'i arasında da hayali bağlar kurmuşlar. Tam anlamıyla bir akıl tutulması ve paranoya örneği. Sayın Abdülhamit Gül'ün bu sorunu çözeceğine inanıyorum. Yoksa iş hakikaten Dan Brown'luk bir meseleye dönüşmek üzere."

Yarkadaş, cezaevindeki sorunların bunlarla sınırlı kalmadığını da belirterek, "Bazı koğuşlardaki el radyoları yönetim tarafından toplanmış ve hâlâ geri verilmemiş. Bunların da iadesini istiyor tutuklular" dedi.

'SAÇ-SAKAL TEBLİĞİ, 12 EYLÜL ARTIĞI BİR UYGULAMA'

Silivri Cezaevi'ndeki tutuklulara birkaç gün önce bir tebligatın verildiğini de belirten Yarkadaş "Cezaevindeki kişilerin saç ve sakal şekillerinin toplumun geneline uyum sağlayacak şekilde düzenleneceği belirtilmiş. Bunları yapmayın; bu 12 Eylül artığı bir uygulamadır. AKP cezaevlerini laboratuar olarak kullanmaya çalışmasın" tepkisini gösterdi.

Yarkadaş, Adalet Bakanı Gül'e çağrı yaptı ve "Çok sayıda hasta tutuklu ve hükümlüden şikayet mektubu geliyor. Bu sorunları ortadan kaldırmak için cezaevlerini yerinde görmeniz gerekiyor" dedi.

KİTABIN KONUSU:

"Kitapta İsa ile ilgili tarihi sırlar ve Da Vinci'nin eserlerinde bu sırlarla ilgili ipuçları bıraktığına değinilir. Ayrıca Da Vinci'nin gizli bir tarikata üye olduğundan bahsetmektedir. Tüm bunlar kitapta bulmacalar ve kovalamacalarla ele alınmıştır. Dan Brown'un, sinemalarda da ilgi gören Da Vinci Şifresi bir cinayetle başlar. Cinayetin çözüm sürecinde ise İsa'nın evlenmiş ve soyunun yürümüş olduğu düşüncesi savunularak Hristiyan dünyasını karıştıran tez ortaya atılır. Kitabın sürprizlerinden biri de, Leonardo da Vinci'nin, S. Maria delle Grazie Manastırı için yaptığı Son Akşam Yemeği adlı freskte, İsa'nın yanında oturan kişinin Havari Yuhanna değil; Magdalalı Meryem (Maria Magdalena) olabileceği ve Mecdeli Meryem'in İsa'nın eşi olduğu iddiasıdır. İddiaya göre, Bizans İmparatoru Konstantin, İznik'te toplanan Birinci Konsül sırasında, pagan toplumları Hıristiyanlıka çekebilmek ve çatışmayı önleyebilmek için İsa'yı Roma stili tanrılaştıran anlayışın desteklenmesini ve bazı gerçeklerin perdelenmesini sağlamıştır. İşte bu gerçeği ortaya koyacak belgeler, Sion Tarikatı tarafından korunmaktadır. Ayrıca, Hristiyanlık tarihinin en önemli simgelerinden biri olan 'Kutsal Kase', aslında bir dişiyi, Magdalalı Meryem'i simgelemektedir. Kitabın Hristiyan dünyasını karıştıran en tartışmalı özelliği ise, hikâyenin kurgusu içinde cinayetlerin, Papa 2. Jean Paul döneminde gücünü arttırdığı bilinen Opus Dei tarikatının üyelerine işletilmesidir." (HABER MERKEZİ)