AB Türkiye'den 105 milyon euro 'kesecek'

Avrupa Birliği, 'Türkiye'nin Avrupa standartlarından sapması' gerekçesiyle fonlarda kesinti kararı aldı. Bu kararla AB ilk defa Türkiye'ye yönelik siyasi gerekçeli fon kesintisi uygulayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nib (AB) ekonomi ve maliye bakanları, 2018’de Türkiye'ye aktarılacak fonlarda kesinti kararı aldı. Büyük ölçüde siyasi olduğu belirilen kesinti sonucunda, 2018’de AB bütçesinden Türkiye’ye 105 milyon euro daha az kaynak aktarılacak.

Hürriyet'in Brüksel temsilcisi Güven Özalp'in haberine göre, AB ekonomi ve maliye bakanlarının 2018 bütçesini masaya yatırdığı toplantı 15 saatten uzun sürdü. Toplantıdan çıkan kesinti kararı Avrupa Parlamentosu’nun (AP) üzerinde ısrarla durduğu bir unsurkeni AP’nin bütçe raportörü Siegfried Mureşan gerekçe olarak 'Türkiye’nin Avrupa standartlarından sapmasını' gösterdi.

Karara göre, Türkiye’de AB standartlarına yönelme olması durumunda 70 milyon Euro düzeyinde bir kaynak devreye sokulacak. Ancak AB'nin bu adımı atması için Ankara’nın aralarında ifade ve basın özgürlüğünün de yer aldığı insan hakları ile demokratik standartlar alanlarında Brüksel’in beklentileri doğrultusunda adım atması beklenecek.

MİKTARDAN ÇOK MESAJ ÖNEMLİ

Kesinti miktar olarak çok önemli bir olmasa da içerdiği mesaj nedeniyle önemli görülüyor. AB, bu adımıyla Türkiye ile üyelik amaçlı müzakere süreci başladığından bu yana ilk kez siyasi gerekçelerle kesinti kararı almış oldu. Siyasi alanda Türkiye konusunda üyeleri arasında oybirliği sağlamakta zorlanan AB, son dönemde iç kamuoyuna ‘sessiz kalmıyoruz’ sinyali göndermek için ekonomik boyutu öne çıkaran bir yaklaşım içinde.

AP ONAYLAYACAK

AB bakanları tarafından alınan kararın devreye girmesi için AP’nin de onayı gerekiyor. AP’nin onayını 30 Kasım’daki oturumda vermesi bekleniyor. AP daha önce Türkiye’ye yönelik fonlarda 80 milyon Euro tutarında kesinti tavsiyesinde bulunmuştu. Üzerinde anlaşılan kesintinin bu orandan daha fazla olması nedeniyle AP’nin bu konuya ilişkin yeşil ışığına kesin gözüyle bakılıyor. (Kaynak: Hürriyet)