Gazeteci Nedim Türfent'in tutukluluğunun devamına karar verildi

Tutuklu Gazeteci Nedim Türfent davasında 2 tanık, Türfent'i tanımadıklarını söyledi. Türfent savunmasında "Kamuoyu baskısı olmasaydı ben şu an burada olmayabilirdim" dedi. Savcılık mütalaasında Türfent'in tutukluluğunun devamını istedi. Mahkeme heyeti, Türfent'in tutukluluğunun devamına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kapatılan DİHA muhabiri Nedim Türfent'in 4'ncü duruşması Hakkari 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuklu bulunduğu Van Cezaevi'nden SEGBİS'le bağlanan Türfent; "Bu sıradan bir tehdit değildi. Kamuoyu baskısı olmasaydı ben şu an burada olmayabilirdim" dedi.

Hakkari Yüksekova’da sokağa çıkma yasakları döneminde tutuklanan gazeteci Nedim Türfent’in ilk duruşmasında dinlenen 13 tanıktan 12'si ifadelerini işkence altında verdiklerini söylemişti.

Bu duruşmada dinlenen 2 tanık 'Nedim Türfent'i tanımıyoruz" dedi.

'KİMSE GAZETECİYİ TERÖRİST OLARAK NİTELEYEMEZ' 

"Kimse gazeteciyi terörist olarak niteleyemez. Gazetecilik suç değildir" diyen Türfent savunmasında şunları söyledi: "Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı başladığı sırada Yüksekova'yı gazetesiz bırakmak istediler. Tek tip haber çıksın istediler. Twitter'da JİTEM isimli hesaptan defalarca tehdit edildim.  Beni gözaltına alan polisler seni en az 20 yıl içeride tutacak dosya hazırladık, kolay kolay çıkamazsın dediler. Ben de bu ülkede adalet vardır dedim. Dosyadaki tanıkların ifadeleri zorla imzalattırıldı. Dinlenen tanıkların hepsi bunu belirttiler. Tanıkların polis ifadeleri noktası, virgülüne kadar aynı. Zorla alınan tanık ifadeleri tutmayınca önce yeni tanık ifadelerine, sonra gizli tanık ifadesine başvurdular."

TANIKLAR TANIMADIKLARINI SÖYLEDİ...

Türfent'in ardından avukat Harika Günay Karataş söz aldı. Karataş, ifadesi alınan tanığın 18 yaşından küçük olduğunu söyleyerek ifadenin Çocuk Koruma Kanunu'na uygun alınmadığını ifade etti: "Tanığın ifadesinin mahkeme huzurunda alınması halinde onun da diğer tanıklar gibi ifade vereceğini düşünüyoruz."

Yüksekova'dan SEGBİS'le bağlanan 2 tanık dinlendi. Birinci tanık Türfent'i tanımadığını emniyette kendisine baskı yapıldığını anlattı: "Emniyette ifademi verdim, teşhise başladım. Bana resimler gösteriyorlardı. Tanımadığım biri deyince, 'nasıl tanımazsın, o da oradaydı' diyorlardı."

Duruşmaya SEGBİS'le bağlanan 2'nci tanık da Türfent'i tanımadığını, emniyette verdiği ifadenin kendisine ait olmadığını söyledi.

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

Avukat beyanlarının ardından duruşma savcısı mütalaası okundu. Savcı, henüz dinlenmemiş olan 3 tanığın dinlenmesinden vazgeçilmesini, önceki ifadeleriyle yetinilmesini istedi. Savcı, "sanık ve müdafilerinin tanık ifadelerinin işkence altında alındığına dair iddialarına ilişkin somut bir delil bulunmadığı, Türfent'in 'Silahlı terör örgütü ile organik bağı' olduğu" iddiasıyla Türfent'e ceza verilmesini ve tutukluluğunun devamını istedi.

TÜRFENT: SAVCI SOSYAL MEDYAYA BAKARSA TEHDİT MESAJLARINI GÖREBİLİR

Savcının mütalaasını açıklamasından sonra söz alan Nedim Türfent, 19 tanığını işkence ile ifade verdiğini söylediğini belirtti. Türfent, şunları söyledi:

"Savcı polisin bana husumeti olmadığını söylüyor. Eğer sosyal medyaya bakarsa bana yönelik tehdit mesajlarını görebilir. 19 tanık mahkeme karşısında ifadelerinin işkence altında alındığını beyan etti. Savcı ya ifadeleri dinlemedi ya da siyasi saiklerle mütalaa veriyor. Tanık ifadeleriyle hazırlanan iddianame çürütülmüştür. Adalet varsa herkes için vardır, bir kimsenin ya da zümrenin tekelinde değildir."

Kaçma şüphesi olduğu iddiasını reddeden Türfent, "Kaçma şüphesi var deniyor. Ben Yüksekova'daydım, hem İran'a hem Irak'a sınır. Kaçabilirdim ama ben kalmayı seçtim" diye konuştu. Türfent, tahliyesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Türfent'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 15 Aralık'ta görülecek.