'ByLock' davasında 61 polise hapis cezası

Şifreli haberleşme programı "Bylock"u kullanmakla suçlanan 61 polise hapis cezası verildi. Karar açıklandıktan sonra mahkeme heyetine "Allah belanızı versin" diyen sanık yakını hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasıyla 56'sı tutuklu 61 polisin yargılandığı FETÖ davasında karar açıklandı. Sanıklara, 1 yıl 6 ay ile 10 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. Mahkeme heyeti, karar açıklandıktan sonra "Allah belanızı versin" diyen sanık yakını Şenay Koza hakkında da suç duyurusunda bulundu.

İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Silivri Ceza İnfaz Kurumu'nda görülen duruşmada 56 tutuklu ve 2 tutuksuz sanık katıldı. Son sözleri sorulan sanıklar, suçlamaları reddederek, beraatlerini talep etti.

29 SANIĞA 6 YIL 3'ER AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

5 saatlik aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 29 polisi “silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan, suçun işlenişi şekli ve özelliği, sanıkların Gülen cemaati içinde tespit edilebilen konumları, faaliyetlerini de dikkate alarak 5'er yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, cezayı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 5/1 maddesi gereğince 1-2 oranında artırarak 7 yıl 6'şar aya yükseltti. 29 sanığın yargılama aşamasındaki davranışlarını indirim nedeni kabul eden mahkeme heyeti, sanıkların cezasını 6 yıl 3'er aya düşürdü.

Mahkeme heyeti, diğer 12 sanığa “silahlı terör örgütü FETÖ üyesi olmak" suçundan da 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çaptırdı. Sanıkların yargılama sürecinde olumlu bir davranışlarının tespit edilememiş olması ve Gülen cemaatinin stratejisi doğrultusunda savunma yapmaya devam ettiğini belirterek, "iyi hal indirimi" uygulamadı.

5 SANIĞIN CEZASI ÖNCE ARTTIRILDI, SONRA DÜŞÜRÜLDÜ

Sanıklardan Erdinç Akgüneş, Musa Temel, Mustafa Karaman, Ömer Kar ve Yunus Bolat'a “silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6 yıl hapis cezası verildi. Kararda, Akgüneş'in, Bankasya'daki varlığını artıran kişilerden olduğunu; Bolat'ın polis olmadan önce Gülen cemaatiyle ilişkili şirketlerde uzun süre çalıştığı; Musa Temel, Ömer Kar, Yunus Bolat ve Mustafa Karaman'ın 2 hattında "ByLock" tespit edilmesi nedeniyle kastının yoğunluğu ve örgüt içerisinde kalmaya devam ettiğinin anlaşıldığını belirtildi.

Bu gerekçelerle cezayı 9'ar yıla çıkaran mahkeme heyeti, sanıkların yargılama aşamasındaki davranışlarını indirim sebebi sayarak cezayı 7 yıl 6'şar aya düşürdü.

'TAHLİYE EDİLDİKTEN SONRA BYLOCK YÜKLEDİ'

Mahkeme heyeti, sanıklardan Celal Kaya, Ebubekir Gül, Erhan Acar, Murat Dağdevir, Mustafa İncesu, Recep Yılmaz, Şenol Yağmur, Yılmaz Yıldırım ve Yusuf Ziya Akyel'i “silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6'şar yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kararda, sanık Ebubekir Gül'ün, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tahliye edildikten sonra telefonuna "ByLock" yüklediği belirtildi. Sanıklardan Erhan Acar'ın da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde usulsüz dinleme suçlamasıyla ilgili sanık olduğu ve soruşturmaların başlamasından sonra "ByLock" yükleyip kullandığı, ifade edildi.

Sanık Recep Yılmaz'ın birden fazla telefonuna "ByLock" bulunduğu, Sivas'ta çalıştığı dönemde Gülen cemaati adına bazı polis memurlarını karşılayıp ilgilendiği belirtildi. Mahkeme heyeti, 9 sanığın cezalarını arttırarak 9'ar yıla çıkardı.

'KOMİSERLİK SORULARI ÖRGÜT TARAFINDAN VERİLDİ'

Mahkeme heyeti, 2011 yılında komiserlik sınavında sorulan soruların sanıklardan Tecelli Üzüm'e verildiği ve Üzüm'ün o yıldan sonra Gülen cemaatinin aktif bir elemanı olarak emniyette yer aldığı ifade edildi. Heyet, Üzüm'e “silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

'SANIĞIN SAVUNMASINDA TUTARSIZLIK VAR'

Mahkeme heyeti, sanık Ercan Yaşar'ın iki hattında da "ByLock" bulunduğunu kaydetti. Kararda, “…Sanık Ercan Yaşar savunmalarında kızının FETÖ'ye ait bir okuldan yüzde yüz burs kazanması nedeniyle kızını bu okullara verdiğini söylese de, Bank Asya'daki geliriyle mütenasip olmayacak şekilde 17.198,2 TL olarak gerçekleşen artışı çocuğunun okul taksiti olarak izah etmesi nedeniyle savunmasında tutarsızlık dikkate alınarak 7 yıl hapis cezasına çaptırılmasına karar verildi" denildi.

Yaşar'ın yargılamadaki davranışlarını da lehine takdiri indirim sebebi sayıldı ve hapis cezası 5 yıl 10 aya düşürüldü.

'SAMİMİ OLARAK ÖRGÜT İÇERİSİNDE BİLDİKLERİNİ ANLATTILAR'

Mahkeme heyeti, sanıklardan Abdurrahman Doğan, Ali Rıza Korkmaz, Mustafa Aygün ve Mustafa Karakaya'ya, "bildiklerini samimi olarak anlattıklarını" belirterek, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 1 yıl 6 ay 22'şer gün hapis cezası verdi. Sanıkların sabıkasız olmaları, kişilik özellikleri ve duruşmadaki tutum ve davranışları ve ileride yeniden suç işlemekten çekineceği hususunda kanaat oluştuğunu belirten mahkeme heyeti, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Sanıklar Muammer Sedef ve Hüseyin Yalçın Öztürk'ün tahliyelerine de karar veren mahkeme heyeti, 54 sanığın da tutukluluk halinin devamına hükmetti. Karar oybirliğiyle alındı.

SANIK YAKININA SUÇ DUYURUSU

Karar açıklandıktan sonra izleyici bölümünde oturan sanık yakını Şenay Koza, mahkeme heyetine yönelik “Allah belanızı versin" diyerek bağırdı. Mahkeme heyeti de Koza hakkında Silivri Adliyesi'ne suç duyurusunda bulundu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede 86 polisin "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapsi talep ediliyordu. 22 Ağustos 2017 tarihinde görülen duruşmada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklamış, sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasını talep ederek, bazı tutuksuz sanıklar ve firari sanıklar yönünden de dosyanın ayrılmasını istemişti. Mahkeme heyetinin talebi kabul etmesiyle sanık sayısı da 61'e düşmüştü. (İSTANBUL/DHA)

Etiketler istanbul FETÖ bylock