Balbay'dan AYM'nin kararına tepki: Herkes için tehlike var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AYM’nin tutuklu milletvekilinin başvurusunu reddetmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “AYM, OHAL mahkemesine, konjonktür mahkemesine dönüştü” dedi. AYM’nin 4 yıl önceki kararıyla tahliye edilen CHP’li Mustafa Balbay ise hukuk mücadelesinin AYM katında yara aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP Milletvekili Gülser Yıldırım tarafından yapılan bireysel başvuruyu “kabul edilemez” bularak reddetti. Karara CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve daha önce AYM kararıyla cezaevinde çıkan CHP Milletvekili Mustafa Balbay tepki gösterdi.

'AYM, OHAL MAHKEMESİNE DÖNÜŞTÜ'

Anayasa Mahkemesi’nin bir OHAL mahkemesine, konjonktür mahkemesine dönüştüğünü söyleyen CHP’li Tezcan kararla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Anayasa Mahkemesi bugüne kadar uluslararası alanda kazandığı haklı itibarı ortadan kaldırmak üzere elinden ne geliyorsa yapıyor. AYM, AYM olmanın ötesinde OHAL mahkemesi olmaya başlamıştır. Bunun ilk işaretini OHAL KHK’larını denetleyemeceğini söyleyerek, eski evrensel hukuka uygun içtihatından dönerek vermişti. Milletvekillerinin yerinin Meclis olduğu, aslolanın milletvekillerinin tutuksuz yargılanması olduğu yönünde verdiği daha önceki Balbay ve Haberal kararlarındaki tutumundan vazgeçerek, hukuka göre değil konjonktüre göre karar veren bir mahkeme olmuştur. Bu karar kabul edilemez. AYM konjonktür mahkemesine dönüştürmüştür.”

HDP'li Yıldırım'ın başvurusunu reddeden AYM, Balbay kararında ne demişti?HDP'li Yıldırım'ın başvurusunu reddeden AYM, Balbay kararında ne demişti?

HUKUK MÜCADELESİ AYM KATINDA YARA ALDI

Cezaevinde tutuklu iken AYM kararı ile tahliye edilen CHP Milletvekili Mustafa Balbay da kararı eleştirdi. Tahliyelerin yolunu açan karardan 4 yıl sonra farklı yönde bir karar alınmasını “Hukuk yara aldı” sözleriyle değerlendiren Balbay şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi’nin, 2013 yılında, çok değil 4 yıl önce aldığı karar halkın oylarıyla seçilmiş bir milletvekilinin yeri hapis değil Meclis şeklindeydi. Bunun genel bir değerlendirme ve yaklaşım olması gerekirdi. Eğer bu zedelenirse herkes için tehlike var demektir. Bugün iktidar partisinde olduğu için buna kayıtsız kalanlar dahil olmak üzere herkes için tehlike var demektir. Ben Anayasa Mahkemesi’nden bugün kendi geleneklerine ve daha önce aldığı karara uygun bir karar vermesini beklerdim. O karar da 'halkın oylarıyla seçilmiş bir kişinin yeri Meclis’tir' kararı olmalıydı. Tutukluluk süresi de uzun diye bir karar verilmeliydi. Ama alınan kararı yadırgadım. Türkiye’de hukukun yerleşeceğine dair mücadelemiz sürecek ama Türkiye’de hukuk mücadelesi AYM katında önemli bir yara aldı. AYM ne olursa olsun insanlar için bir ışıktı. Işığın azlığı çokluğu bir yana olması dahi önemli, yönleri o tarafa çevirir. Ama AYM yara aldı, AYM ışık olamadı.”

HİÇ BAKMAMASINDAN KÖTÜ BİR KARAR

Anayasa Mahkemesi’nin geç de olsa başvuruyu ele almasını “hukuka gelmek, vicdanları zedeleyen kararlara merhem olabilir” diyerek yorumladığını anlatan Balbay, alınan karara bakıldığında bunun hiç bakmamasından daha kötü bir tablo olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi, HDP'li Gülser Yıldırım'ın başvurusunu reddettiAnayasa Mahkemesi, HDP'li Gülser Yıldırım'ın başvurusunu reddetti

Balbay'dan AYM'nin kararına tepki: Herkes için tehlike varBalbay'dan AYM'nin kararına tepki: Herkes için tehlike var

HDP'den AYM'ye: Karar yok hükmünde!HDP'den AYM'ye: Karar yok hükmünde!