Anayasa Mahkemesi, HDP'li Gülser Yıldırım'ın başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, tutuklu HDP Milletvekili Gülser Yıldırım'ın bireysel başvurusunu bugün görüştü. Mahkeme, Yıldırım'ın başvurusunu "kabul edilemez" bulduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu HDP Mardin Milletvekil Gülser Yıldırım’ın yaptığı bireysel başvuruyu karara bağladı.  Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugün görüştüğü Yıldırım'ın başvurusunu "kabul edilemez" buldu.

Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinden Yıldırım'ın bireysel başvurusuna ilişkin alınan karar şöyle duyuruldu:

"Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 16/11/2017 tarihinde, Gülser Yıldırım tarafından yapılan bireysel başvuruda (B. No: 2016/40170), 'tutuklamanın hukuki olmadığına', 'ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiğine' ve 'soruşturma dosyasına erişimin kısıtlandığına' ilişkin iddiaların açıkça dayanaktan yoksun olmaları, 'yakalama ve gözaltına almanın hukuka aykırı olduğuna' ilişkin iddianın ise başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedenleriyle kabul edilemez olduğuna karar vermiştir."

NE OLMUŞTU?

Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan, HDP Mardin Milletvekil Gülser Yıldırım, milletvekili olması nedeniyle tutuklanmasının Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Yıldırım ayrıca hakkında açılan davaların ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtmiş ve dosyalardaki gizlilik kararının kaldırılmasını istemişti.

HDP'li Yıldırım'ın başvurusunu reddeden AYM, Balbay kararında ne demişti?HDP'li Yıldırım'ın başvurusunu reddeden AYM, Balbay kararında ne demişti?

Anayasa Mahkemesi Yıldırım'ın başvurusunun bugün görüşüleceğini geçen hafta şu şekilde duyurmuştu: "Başvuruda; milletvekili olan başvurucu hakkında uygulanan yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının; tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedenleriyle ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir.”

Bu arada, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, dün Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu bulunduğu dosyadan tahliye edilmiş, bir başka davadan da tutuklu yargılandığı için tutukluluğu devam etmişti.

Balbay'dan AYM'nin kararına tepki: Herkes için tehlike varBalbay'dan AYM'nin kararına tepki: Herkes için tehlike var