'FETÖ sempatizanı AKP Genel Başkan Yardımcısı' davasına ret

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan’ın, “MİT’te FETÖ kaydı bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı kim?” sözleri üzerine zan altında kaldıklarını söyleyen 14 AK Parti Genel Başkan Yardımcısının açtığı 140 bin liralık tazminat davası ilk duruşmada reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 14 AK Parti Genel Başkan Yardımcısının, “MİT’te FETÖ kaydı bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı kim?” diye soran CHP'li Bülent Tezcan'a açtığı 140 bin liralık tazminat davası reddedildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Anayasa değişikliğinin Genel Kurul görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, “MİT’te 'FETÖ üyesi, sempatizanı' olarak 563189 numara ile kayıtlı bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı kimdir?” diye sordu. İsim vermeyen Tezcan’ın bu sözleri davalık oldu. 14 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Tezcan'ın sözleriyle tüm genel başkan yardımcılarını zan altında bırakıp iftira ve hakaret suçu işlediğini savundu. Açılan davada her bir AK Parti Genel Başkan Yardımcısı için 10’ar bin lira olmak üzere toplam 140 bin lira tazminat talep edildi.

MİT’TEN BİLGİ İSTENDİ

Kasım ayı başında Ankara Adliyesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Tezcan’ın avukatları dile getirilen hususun gerçek olup olmadığının teyidi açısından MİT’e müzekkere yazılmasını talep etti. Bu yapılmayacaksa davanın reddi istendi. Ayrıca konuşmanın odağındaki kişilerin bir partinin genel başkan yardımcıları olarak siyasi kişiler oldukları ve bu tür eleştirilere de katlanma yükümlülükleri bulunduğu ifade edildi.

DAVACILAR MİT'TEN BİLGİ TALEBİNE KARŞI ÇIKTI

Davalı genel başkan yardımcılarının avukatları ise Tezcan’ın sözleri ile tüm yöneticileri zan altında bırakıp kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu için tazminata hükmedilmesini istedi. Genel Başkan Yardımcılarının avukatları MİT’ten bilgi istenmesine de karşı çıktı. Davacılar bu konuda şunları söyledi:

“Davalı vekilinin cevap dilekçelerinde bir kısım dosya numaraları bildirilerek MİT’ten bilgi istenilmesine yönelik taleplerini kabul etmiyoruz. Zira varsa ellerinde bu şekilde bir belge cevap dilekçelerine eklemeleri gerekir. Bunu yapmazlarsa bu belgede ismi yazılı kişiyi açıklamaları gerekir. Müzekkere yazılacaksa bu isim üzerinden MİT’e yazı yazılması gerekir yoksa genel bir ifadeyle tüm genel başkan yardımcılarının kendilerini aklamak zorunda bırakacak şekilde böyle bir ifade kullanılarak MİT’ten bilgi istenilmesini talep etmek doğru değildir. Davalının dosya numarasına kadar bildiğine göre bu kişinin adını da biliyordur. Bu ismi kamuoyuyla paylaşırsa veya mahkemeye bildirirse isim bazında MİT’ten bilgi istenilmesine itirazımız yoktur.”

Savunmaların ardından mahkeme tahkikata son verdi, AK Parti Genel Başkan Yardımcılarının açtığı dava reddedildi. Karara istinaf yolu açık.