Habibler Cemevi'ne saldırı: Yangını iki genç engelledi

Sultangazi'de bulunan Habibler Cemevi'nin dün akşam saatlerinde camları kırılarak ibadethane içerisine yanıcı madde atıldı. Cemevinde yangın çıkmasını iki genç engelledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Sultangazi'de bulunan Habibler Cemevi dün akşam saatlerinde kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından saldırıyı uğradı. Cem ibadetinin başlamasına bir saat kala yapılan saldırıyı mahallede yaşayan iki kişi fark edince yangın söndürüldü. Ayrıca mahalleliler, cemevinin saldırıya uğrayacağı konusunda birçok söylenti dolaştığını söylüyor. 2009 yılında da Sultangazi'deki Cemevi'ne saldırı düzenlenmiş fakat saldırganlar yakalanmamıştı.

POLİS EKİPLERİ NÖBET TUTUYOR...

Habibler Cemevi Başkanı Orhan Satılmış, ibadet yapılacağı zaman polis ekiplerinin avluda nöbet tuttuğunu söyledi. Satılmış, "Polis ekipleri cem yapılacağı zaman saat 20.00'de burada olurlar. Dünkü olay 19.00'da yaşandı. Burayı yakmak isteyen yakardı zaten. Bunun korkutma, yıldırma amaçlı yapıldığını düşünüyoruz" dedi. "Olay sırasında cemevinde hiç kimse yoktu. Saat 18.00'de iki genç burada camların kırık olduğunu ve içeride alevler olduğunu görüp bizi aradı. Bir arkadaşımız ateşi alıp dışarı atıyor. Diğerleri de halıları dışarı atıyor" diyen Satılmış, "Cam kırıldıktan sonra bir yoğurt kovasını içeriye atmışlar. Yoğurt kabı büyük olduğu için camdan içeri girmemiş. Kabın içerisindeki yanıcı maddellerin bir kısmı içeri girince halı yanmaya başlamış. İlçe emniyet müdürlüğü cem yapılırken buraya ekip gönderiyor. Biz polis ekibine neden burada olduklarını sorduğumuzda, 'IŞİD'in bir tehdidi' var. İhbar aldık bu yüzden burada bekliyoruz' diyorlar" sözleriyle saldırı anını anlattı.

'BU OLAY DAHA FARKLI'

Cemevinin daha önce de saldırıya uğradığını belirten Satılmış, "Bu olayı provokatif bir eylem olarak değerlendiriyoruz. Yolumuza devam edeceğiz. Burada kardeşçe yaşıyoruz. 2011 yılında da camlarımız taşlanmıştı ama bu olay daha farklı. Ülkemizin birlik ve beraberliğine müdahale edecek hiçbir şeye taviz vermeyeceğiz. Bu provokasyona da prim vermeyeceğiz. Biz Alevi toplumu olarak kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız" diyerek sözlerini bitirdi.

'BENİ GÖRÜNCE KAÇTI...'

Olaya ilk müdahale eden ise mahallede yaşayan genç bir kadın olan Sinem Gül. Gül olayı şöyle anlattı, "Akşam saat 18.00'de buraya geldim. Cemevinin avlusuna girdiğimde duvarın kenarında bir taş vardı. Bu esnada içerideki halının yandığını gördüm. Biraz daha geç gelseydim. Burası yanacaktı. Geldiğimde bir kişi vardı. Beni görünce hemen uzaklaştı. Ben de cemevi başkanımızı ve polisi aradım."

'KIŞKIRTMAK İSTEYENE İZİN VERMEYİZ'

Keramettin Yalın ise Sultangazi Cemevi'nin ilk kurucularından. Yalın, daha önce de Cemevi'ne saldırı olduğunu, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Yalın, böyle olaylarla insanların kışkırtılmak istendiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Bizler burada birbirimize hep yardımcı olduk. Bizler her insanın yaşama hakkı olduğunu söyledik. Ama daha önce buraya saldıranlar da bulunmadı. Mahallemizdeki insanları tanıyoruz. 30 senedir burada yaşıyorum. Yabancılar buraya gelince biraz daha kopukluk yaşadık. Ama sakinliğimizi koruyacağız. Bunu yapan insanlıktan nasibini alamamış. İnsan olan bunu yapmaz. Alevileri camiye karşı kışkırtmak için mi yapıyorlar bunu? Biz bunu istemiyoruz, izin vermeyiz."

Konuyla ilgili aradığımız Habipler Polis Karakolu da olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve olay yerindeki kameraların incelendiğini söyleyerek görüntülerden ulaştıkları bir kişiden şüphelendiklerini açıkladı.