10 Ekim katliamında yitirilenler anıldı

10 Ekim  katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılar katliamın ay dönümünde Ankara Garı önünde bir araya geldi. Kasım ayında görülecek 6'ncı duruşmaya katılım çağrısı yapan aileler kamu görevlilerinin de yargılanmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Gar katliamının üzerinden 24 ay geçti. 102 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralılar Ankara Gar'ı önünde bir araya geldi. Katliamın üzerinden geçen iki yıla rağmen tedavisi devam eden 30'dan fazla yaralı bulunuyor. Katliamda yaralanan 8 kişi ise ömür boyu engelli kaldı.

'O GÜNÜ TEKRAR YAŞIYORUM'

Katliamı lanetlemek için bir araya gelen aileler tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi. Anmaya katılan HDP Milletvekili Lezgin Botan, "Yerde yatan güler yüzlü insanlar ülke içinde ve dışında insanların kanı akmaması için alana gelmişlerdi. Ellerinde ne bomba ne, patlayıcı vardı. Sadece yürekleri vardı. Burada yerde yatan barıştır. Karanlık güçler iyi bilmelidir yerde yatan barışı kaldıracağız" diye konuştu.

CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Fatma Köse ise 3 dakika ile hayatta kaldığını belirterek, "O gün Ankara yerinden oynadı, tüylerim diken diken adeta o günü tekrar yaşıyorum. Kızım mühendis çıkacaktı diyen o babanın haykırışı halen kulaklarımda" ifadelerini kullandı.

ALTINCI DURUŞMA 22-23 KASIM'DA

Ankara katliamının altıncı tur duruşmaları 22-23 Kasım tarihleri arasında Ankara Adliyesi'nde görülmeye devam edecek. Anma sırasında konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun kamuoyunun katliam davasını takip etmesini talep ederek, "10 Ekim davasında ortaya konulacak adalet veya adaletsizlik Türkiye’nin hangisine doğru savrulduğunun göstergesi olacaktır. Dava gerçek sorumlular da yargılandığı gün kapanacaktır"  dedi.

Her ayın 10'unda katliamın gerçekleştiği yerde buluşan aileler taleplerini tekrar ediyor. 10 Ekim, Suruç, Antep, Diyarbakır ve İstanbul'daki katliamların davlarında yalnızca sanıkların değil kamusal sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu görevlilerinin de yargılanmasını isteyen ailelerin talepleri şu şekilde;

  • O gün o alanda katliamcıların binlerce kilometreden gelmesine göz yuman, katliam anında gerekli sağlık desteğini sundurmayan, ambulans göndermeyen, gelen ambulansı bekleten, bir nefesin can kurtardığı yerde biber gazı sıkıp ilk yardım ve müdahaleyi engelleyen ve diğer tüm kamusal sorumlular bu katliamdaki ihmal ve kasıtları nedeniyle hesap vermelidir.
  • 10 Ekim Katliamı davası 6. Tur duruşması 22-23 Kasım’da bu katliam yerine 300 metre uzaklığındaki “Ankara Adalet Sarayında” görülecek. Kamuoyunun bu davayı takip etmesini talep ediyoruz.
  • Ankara Garı önündeki meydan adının “10 Ekim Emek Barış ve Demokrasi” meydanı olarak değiştirilmesi ve bu meydanda 10 Ekim'in taleplerine uyumlu bir anıtın yapılmasını talep ediyoruz.
  • 10 Ekim yaralıları ile kamuoyunun dayanışmasını ve bu yaraların hepimizin yarası olduğunu belirtmek istiyoruz. Emek, Barış ve Demokrasi için bedenlerini siper ederek bedel ödeyenleri asla yalnız bırakmamalıyız.