Paradise Paper'a meclis araştırması istendi

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Paradise Paper adlı belgelerle ilgili meclis araştırması talep etti. Kerestecioğlu Türkiye ile ilgili iddiaların da araştırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, dünyada yayınlanan, siyasetçiler ve iş insanlarının vergi kaçırma olayını konu edinen Paradise Paper adlı belgelerle ilgili meclis araştırması açılmasını istedi.

Belgelerdeki Türkiye ile ilgili kısımları soran Kerestecioğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın iki oğlu, yeğeni, dayısı; Cumhurbaşkanı’nın damadı ve aynı zamanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve kardeşinin kendilerine ait şirketleri yoluyla vergi cenneti yarattığı iddiasının belgelerde yer aldığını belirtti.

Paradise Paper'ın dünya gündemini sarstığını anlatan vekil, siyasetçilerin yakınlarının isimlerinin bu belgelerde geçmesinin kamuoyunun vicdanını yaraladığını ifade etti.

AB'DE YAPTIRIM İÇİN GÜNDEM OLUŞTU

380 gazetecinin yer aldığı Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından 1 milyon 300 bin belgenin incelenmesi ile hazırlanan Paradise Paper, 6 Kasım'da yayınlanmaya başladı. Belgelerde siyasetçiler ve iş insanlarının off shore bağlantılarla vergiyi ülkeden çıkardıkları iddia ediliyor. Belgelerin yayınlanmasından sonra AB maliye bakanları 7 Kasım'da toplantı kararı aldı ve belgelerin doğrulanması neticesinde yaptırımı gündeme alma hususunda kamuoyu oluştu.

Aynı şekilde ailesi Paradise Paper’da geçen Başbakan Binali Yıldırım da konuya ilişkin açıklamasında belgeleri yayınlayan gazeteyi hedef aldıktan sonra “Her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki, yapılabilir. Bunu özellikle istiyorum” ifadelerini kullandı.