AKM tepkisi: Tabanlıoğlu kendisine mal edemez

Yeni AKM ile ilgili TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nin düzenlediği toplantıda, hazırlanan projeye itiraz edildi. Mimar Mücella Yapıcı ve Avukat Can Atalay AKM'nin kültürel bir miras olduğunu ve yıkılamayacağını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tanıttığı Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi için TMMOB Haliç Kongre Merkezi'nde toplantı düzenledi.

Kapılarını 2008’de kapatan AKM’nin yeni hali için düzenlenen toplantıda yasal hakların savunulacağı vurgulandı. TMOOB'un açıklamasında koruma ve imar mevzuatına aykırı olarak, hiçbir hukuki belgeye dayanmayan, hazırlık sürecinde toplumdan gizlenen projenin tanıtımının siyasi bir gösteriye dönüştürüldüğü belirtildi.

Yeni projenin AKM ile ilgisi olmadığının altı çizilirken "1. grup tescilli bir yapının yıkılarak yerine aslından uzak bir projeyi uygulamaya koymak koruma ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Yeni projenin AKM'nin proje müellifi olan Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu tarafından hazırlanması AKM'nin korunduğu anlamına gelmediği gibi, yapıya bizzat oğlu tarafından 'ihanet' edilmesi mesleki anlamda değerlendirilmesi gereken bir konudur" denildi.

Açıklamada söz alan Sanatçılar Girişimi Sözcüsü Orhan Aydın, dünkü basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, çevreci, doğacı ve sanatçıları 'terörist' ilan ettiğini ifade ederken, bu benzetmeyi tüm sanatçılar adına reddetti. Aydın "Bu ülkenin sanatçılarını hiç kimsenin terörist ilan etme hakkı yoktur ve gücü yetmeyecektir. Nâzım Hikmet’ten, Yılmaz Güney’e kadar birçok sanatçı dostumuzu sayabiliriz. Bu yurtsever, devrimci sanatçı damarı, terörist ilan etmek bu halkı reddetmektir. Hiçbir şeyden geri adım atmış değiliz. AKM koruma kurula kanunları karşısında onarılıp hayata karıştırılmalıdır ve korunmalıdır." dedi.

.

YAPICI: PROVA ODALARINI LOKANTA YAPMAK İSTEDİLER 

Taksim Dayanışması Sözcüsü Mimar Mücella Yapıcı yaptığı sunumda, 1999 yılında AKM’nin tescilli kültür varlığı olarak anıldığı karar hakkında konuştu. Yapıcı, 14 Şubat 2007'de yapının kültürel varlık olmasına yapılan itiraza Türkiyeli bilim ve sanat insanlarının karşı çıktığını anlattı. Yapıcı Mimarlar Odası, sanatçılar ve bilim insanlarından oluşan kurulun AKM’nin 1. derece anıtsal bina olarak kabul edilmesi gerektiğinin üzerinde durduğunu belirtti.

2008'de yılında kurulun, avam projeleri onayladığını belirten Yapıcı prova salonlarının, lokantaya çevrilmesine itiraz ettiklerini söyledi.

"Rant meselesiyle birlikte lokanta yapmak istediler. Bunun üzerine Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikaları tarafından İstanbul 9. İdari Mahkemesi konuyla ilgili dava açtı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, bu projeyi “mükemmel bir proje” olarak savundu. İhale yapıldı ve mahkeme önerilen avam tadilatının yürütmesini durdurdu. Bilirkişi, tahribat yapıldığını, döşemelerin, koltukların izinsiz söküldüğünü, sahne aksamlarının yerlerinin değiştirildiğini rapor etti. Kültür Bakanlığı temyize gitmedi ve karar kesinleşti. Bakanlık işi, ajansa devretti ama o an AKM için ayrılan fonun yok edildiğini öğrendik."

KİM SUÇLU?

Ertuğrul Günay'ın kültür bakanlığı döneminde 2013'te Sabancı Holding sponsorluğunda başlayan tadilattan da bahseden Yapıcı o süreçte kendilerinin içeri alınmadığını söyledi ve Gezi döneminde Erdoğan'ın  “İnşallah AKM’yi yıkacağız, Barok Opera yapacağız" sözlerini de hatırlattı. O dönemde içeriye giren gençler sayesinde AKM'nin içini görebildiklerini ve çalışma yapılmadığını anladıklarını ifade eden Yapıcı "İnşaat durduruldu ve polis karakoluna dönüştürüldü. Şimdi soruyorum size, kim suçlu?” diye sordu.

"BÖYLE BİR KÜLTÜREL MİRAS YIKILAMAZ"

Avukat Can Atalay AKM'nin hukuki boyutuyla ilgili olarak, binanın bilerek bakımsız bırakılması ve polislere karakol edilmesiyle ilgili çok sayıda suç duyurusunda bulunduklarını anlatarak soruşturma izinleri verilmediğinin altını çizdi.

Atalay yeni projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu'nun AKM'yi kendisine mal edip istediği gibi kullanamayacağını anlatırken "Kanun açıktır. Böyle bir kültürel miras yıkılamaz. Bunun ilan edilmesi de suçtur. Mahkeme kararlarına uymayan bir siyasi parti ile karşı karşıyayız. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. AKM'yi savunmayı terörle ilişkilendiriyorlar. Terörle Mücadele Kanunu açıktır, AKM'yi savunmak terörle ilişkilendirilemez. Bu tarihe geçmiş bir suçtur." dedi.