İddia: Suriyeli yönetmen kendine suikast düzenletti

Esad muhalifi olduğu ve Türkiye'de bıçaklandığı haberleriyle gündeme gelen Suriyeli yönetmen Muhammed Beyazıd'ın filmine sponsor bulmak için kendisine sahte suikast düzenlettiği iddia edildi. 12 Ekim’de İstanbul’da meydana gelen olayda, Amerikan pasaportlu yönetmen, Bahçeşehir’de sahte bir görüşmeye çağrıldığını ve Suriye rejiminin kendisini bıçaklattığını söylemişti. Ancak yönetmenin prodüktörü internete yüklediği görüntülü kayıtlarda ikili sahte bir suikast girişiminin senaryosunu tartışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye iç savaşının başlamasının ardından Türkiye çok sayıda Suriyeli muhalifin öldürüldüğü cinayete sahne oldu. Son olarak İstanbul Üsküdar'da aktivist Orouba Barakat ve kızı Halla Barakat öldürülmüştü. Bu cinayetin hemen sonrasında ise Amerikan pasaportlu Suriyeli yönetmen Muhammed Beyazıd'ın 12 Ekim’de İstanbul Bahçeşehir’de bıçaklı saldırıya uğradığı haberi geldi.

Suriyeli yönetmenin iddiasına göre, Palmira Çölü'ndeki Tadmur Askeri Hapishanesi'nde Esad yönetiminin muhaliflere yönelik işkencelerini konu alacak son filmine mali destek bulmak üzere gittiği bir görüşmede boğazından bıçaklanmak istenmiş ancak bıçak omzuna saplanmıştı. Saldırının ardında Suriye rejiminin olduğunu savunan yönetmen daha sonra 'can korkusundan' ABD’ye kaçmıştı.

Fakat yönetmenin prodüktörlüğünü yapan Muhammed El Hind tarafından internete yüklenen bir videoda, olayın bizzat Muhammed Beyazıd'ın kendisi tarafından sahnelenen bir senaryo olduğu iddia edildi. El Araby El Cedid (The New Arab) isimli, Londra merkezli internet sitesinde yayınlanan videoda Muhammed Beyazıd, 'Tünel' adlı filmine sponsor bulmak için 'kendisine suikast düzenleteceğini' söyleyerek El Hind'e talimatlar veriyor.

'SURİYELİ YÖNETMENE TUZAK' HABERİYLE MANŞETLERE ÇIKMIŞTI

Muhammed Beyazıd’ın 12 Ekim'de Bahçeşehir’de saldırıya uğradığı haberi gazetelerin manşetlerinde, “Suriyeli yönetmen Beyazıd’a Tuzak” başlığı ile yer almıştı. Beyazıd polise verdiği ifadeye göre, rejimin işkencelerini anlatmak için Tadmur Askeri Hapishanesi'nde geçen filmine sponsor bulma amacıyla İstanbul’a gelmişti. Bu sırada bir Arap işadamı kendisiyle ilişkiye geçerek filme sponsor olmak istediğini söylemişti.

Bu görüşme için Bahçeşehir’e giden Beyazıd’ın aracına yaklaşan bir kişi, işadamının kendisiyle telefonda görüşmek istediğini söyleyip bıçağı boğazına saplamaya çalışmıştı. Muhammed Beyazıd’ın yanında bulunan yardımcılarından Salema Abdo da, "Saldırının arkasında Beşar Esad rejiminin olabileceğini" söyleyerek Beyazıd’ın anlatımlarını desteklemişti. Beyazıd ayrıca bıçağın zehirli olabileceğini de iddia etmişti.

Yönetmen Muhammed Beyazıd

'OLAY İKİMİZİN ARASINDA YAZILAN BİR SENARYO'

İstanbul polisinin Suriyeli bu muhalif yönetmene yönelik suikast girişimini araştırdığı sırada, Muhammed El Hind tarafından geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında yapıldığı belirtilen bir dizi video görüşmesi internete yüklendi. Hind ile yaptığı bu görüşmelerde Beyazıd filmine finansör bulmasını sağlayacak bir dizi suikast senaryosunu tartışıyor.

Beyazıd bu görüşmelerin birinde El Hind'e, "Saldırgan Suriyeli olmalı. Bu mantıklı çünkü etrafımda Suriyeliler var ve bana zarar vermek isteyen bir kişi büyük ihtimalle Suriyeli olacaktır. Şu anda Suudi Arabistan’dayım ve tanıştığım kişilerin neredeyse tamamı Suriyeli" diyor.

Beyazıd’a yönelik olası suikast girişimlerinden biri olarak bir kaçırılma senaryosu da düşünülüyor. Diğer bir suikast girişimi olarak ise 'bıçak yada tabanca ile yapılacak bir saldırı' planlanıyor. Beyazıd böylesi bir cinayet girişiminin ardından Arap finansörlerin filmine sponsor olmak için sıraya gireceklerini söylüyor. Beyazıd, “Hem 48 saat boyunca en ünlü insanlar olacağız. Herkes bundan bahsedecek” diyor.

'KİMSE ESAD’IN YANINDA GÖRÜNMEK İSTEMEDİĞİ İÇİN SORGULAMAZ' DİYOR

Sahte suikast planladığı iddia edilen Suriyeli yönetmen, El Hind’e cinayet girişiminden sonra telefonunun 12 saat boyunca onda olması gerektiğini ve gereken bütün görüşmeleri yaparak cinayet girişimini anlatmasını istiyor. El Cezire'nin 'kesin' telefon edeceğini, CNN'in de arayabileceğini belirten yönetmen, El Hind'e olayı duyurmak için sosyal medyada da bir çalışma yapması gerektiğini söylüyor. Beyazıd’ın yaptığı görüşmede dikkat çeken ayrıntılardan biri de 'kimsenin Beşar Esad rejiminin yanında görünmek istemediği için olaydaki bazı kuşkulu durumları sorgulamak istemeyeceğini' söylemesi.

Kendisine suikast düzenlendiğini söyleyen Suriyeli yönetmenin prodüktörü Muhammed El Hind’in görüntülü yaptığı bütün görüşmeleri niçin kayıt ederek internete yüklediği sorusunun yanıtı ise bilinmiyor.