Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerine dava!

10 Ekim Ankara Katliamı'ndaki ihmalleri haberleştiren Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerinin muhabirlerine dava açıldı. Davaya gazetelerin genel yayın yönetmenleri de dahil edildi. Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, açılan davaya tepki göstererek; "Bu haberi yapmak gazetecilerin görevi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 10 Ekim Ankara Katliamı'ndaki ihmalleri haberleştiren Evrensel ve Cumhuriyet gazetesi muhabirlerine ve genel yayın yönetmenlerine dava açıldı.

10 Ekim’de barış isteyen 102 kişinin katledildiği katliama ilişkin ihmalleri haberleştiren Evrensel gazetesi Ankara muhabiri Cem Gurbetoğlu ve Tamer Arda Erşin ile Cumhuriyet gazetesi muhabiri Kemal Göktaş’a 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ile haberin yapıldığı dönem Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olan Can Dündar da “suça iştirak ettikleri” iddiasıyla davaya dahil edildi.

'BU HABERİ YAPMAK GAZETECİNİN GÖREVİ...'

Evrensel'den Cansu Pişkin'in haberine göre, Emniyet ihbarının delil sayıldığı iddianameyi kabul eden Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan dava 15 Ocak 2018’de saat 09.30’da görülecek.

Davaya ilişkin değerlendirme yapan Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Barış talebini dile getirmek için yapılan eylemde 102 kişi yaşamını yitiriyorsa ve orada emniyet görevlilerinin önceden istihbarat aldığı halde üzerine düşen görevi yerine getiremedikleri bilgisi varsa bu haberi yapmak gazetecilerin görevidir” dedi.

EMNİYETİN İHBAR EVRAKI DELİL OLDU

10 Ekim Ankara Katliamı yaşanmadan önce Ankara’da canlı bomba saldırısının yaşanabileceğine ilişkin istihbaratın Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ile paylaşıldığı ve buna rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı iddiaları Cem Gurbetoğlu ve Tamer Arda Erşin ile Cumhuriye gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş tarafından haberleştirilmişti. Haberleri yapan 3 gazeteciye dava açılırken, “Haberin yayımlanmasına izin vererek suça iştirak ettikleri” iddia edilen Fatih Polat ile haberin yapıldığı tarihte Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar da davaya dahil edildi.

Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Akdoğan’ın hazırladığı iddianamede, hakkında dava açılan gazetecilerin Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 6. maddesi gereğince cezalandırılmaları talep edildi. Savcı Akdoğan, söz konusu maddede; “İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmüne rağmen haklarında dava açılan gazetecilerin terörle mücadelede görev alan personelin hüviyetlerini açıklayarak üzerlerine atılı suçu işlediklerini iddia etti. Ankara İl Emniyet Müdürlüğünün 14 Nisan 2016 tarihli ihbar evrakı ise iddianameye delil olarak girdi. Soruşturma sürecinde gazetecilerin yaptığı savunmalara da yer verilen ve Ankara 2. Ağır Caza Mahkemesi tarafından kabul edilen İddianamede Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.

Dava 15 Ocak 2018’de, saat 09.30’da görülecek.