Pasaportlar değişiyor: Artık kağıt olmayacak

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, pasaportların artık kağıt şeklinde verilmeyeceğini açıkladı. Yeni pasaportlar kart şeklinde ve kimlik kartına benzer bir malzemeden üretilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenen İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürleri Hizmet İçi Eğitim Semineri'nde konuşan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, pasaportların değişeceğini belirterek kart sistemine geçileceğini söyledi.

Güner, yeni pasaportların test basımlarının yapıldığını belirterek, "Kimlik kartlarında kullanılan malzemeler kullanılacak. Yeni pasaportlar kağıt olarak üretilmeyecek. Kart şeklinde üretilecek" dedi.

'13 MİLYON KART BASTIK'

Sinan Güner, pasaport çalışmalarının yoğun bir şekilde ilerlediğini ekleyerek yazılımı TÜBİTAK tarafından yapılan elektronik kimlik kartları ile de ilgili bilgi verdi. Güner, "Bu sene 13 milyon kimlik kartı basımı yaptık. Yılın bitmesine 2 ay var. Aylık 1 milyon ile 1 milyon 200 bin arasında üretimimiz var. Yaz aylarında daha fazla basım yaptık. Yaz aylarında günde 72 bin civarında başvuru, 62 bin civarında da üretimimiz vardı. Şu anki başvuru talebi ise 55 binlerde. Bu yılki hedefimiz 15 milyon kart basımı. İnşallah gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

'KİMLİK KARTINA BENZEYECEK'

1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Genel Müdürlüğü'ne geçecek olan pasaport ve ehliyetle ilgili de açıklama yapan Genel Müdür Güner, yeni düzenlenecek pasaportların polikarbondan yapılacağını belirtti. Güner, "Pasaportlar şu anki kullanılanlardan farklı. Test basımlarına başladık. Kimlik kartlarında kullanılan malzemeler kullanılacak. Yeni pasaportlar kağıt olarak üretilmeyecek. Kart şeklinde üretilecek. Bu kartla seyahat yapma özgürlüğü de olacak. Avrupa Birliği ile vize serbestliği başlamış olsaydı bu pasaportlar gerekiyordu. Bu işin yazılım süreci de önemli. Emniyet Genel Müdürlüğü ile UYAP sorgulama sistemi gibi bir sistem kurmamız lazım" dedi. (ANTALYA/DHA)