Nazife Onay tutuklandı

'İşimi istiyorum' diyen öğretmen Nazife Onay tutuklandı. Onay 12 gündür gözaltındaydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İhraç edildikten sonra 'İşimi istiyorum' eylemi yapan öğretmen Nazife Onay tutuklandı. Onay, daha önce de bir kez tutuklanıp tahliye edilmiş, bir kez de ev hapsiyle cezalandırılmıştı. Onay'ın avukatı Duygu Demirel, Onay hakkında açılan; “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası" davanın sürdüğünü de açıkladı.

ANKARA'DAKİ EYLEMLER GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Demirel, Bianet'e yaptığı açıklamada Onay'ın İstanbul'da 12 gündür gözaltında tutulduğunu söyledi. Ayrıca Demirel, 'Örgüt üyeliği ve örgüt propaganda' suçlamalarının da Onay'ın Ankara’da  Yüksel Caddesi eylemleri gerekçe gösterildiğini aktardı.

Nazife Onay, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamındak 686 sayılı KHK ile 7 Şubat 2017’de öğretmenlik yaptığı Çağlayan Zuhal Ortaokulu’ndan ihraç edildi. İhracının ardından 6 Mart’ta İstanbul, Şişli’deki Cevahir AVM önünde "İşimi geri istiyorum" eylemi yapmaya başladı. Burada birçok kez darp edilerek gözaltına alındı. Daha sonra Ankara Yüksel Caddesi’ndeki “İşimi istiyorum” eylemlerine de katıldı. Ankara’da 5 Temmuz’da, açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işe geri alınması talebiyle eylem yaptığı Milli Eğitim Bakanlığı binası önündeki özel güvenlik görevlilerince darp edilerek gözaltına alındı, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Bir gün sonra, 6 Temmuz’da düzenlenen polis operasyonunda ise Yüksel Caddesi’nde eylem yapan Veli Saçılık, Esra Özakça, Acun Karadağ, Nazife Onay, Nazan Bozkurt, Abidin Sırma’yla birlikte gözaltına alındı. Ev hapsi kararıyla serbest bırakıldı. Onay bu kararı tanımadığını, eyleme devam edeceğine dair şu açıklamayı yaptı: “Evimizi hapishaneye çevirmek istiyorlar. İçinde yaşadığımız, kendimizi güvende hissettiğimiz yer bizim hapishanemiz olamaz. Kendi kendimizin gardiyanı yapmak istiyorlar bizi. Kesinlikle bu cezayı tanımıyorum. Hukuka da uygun değildir. Bu nedenle, ev hapsi yerine tutuklayacaklarsa da tutuklasınlar. Tutuklanmaktan korkmuyoruz.”

Ev hapsi kararına uymadığı gerekçesiyle Ankara, Kızılay’da sokakta yürürken gözaltına alındı, 9 Ağustos’ta yine tutuklandı. 19 Ekim’de görülen ilk duruşmada tahliye edildi. Ancak Sincan Cezaevinden çıktığında, hapishane kapısında yine gözaltına alındı. Bu kez İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan Onay, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. O günden beri gözaltında olan Onay, bugün tutuklandı