Van'da askerlerin sis bombası attığı ev yandı

Askerler ihbar gerekçesiyle öğlen saatlerinde Van’ın Özalp ilçesine bağlı Mollatopuz Köyü'nü kuşattı. Askerlerin sis bombası atması nedeniyle İsmail Candemir’in evinde yangın çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Van’ın Özalp ilçesine bağlı Mollatopuz Köyü'ne giden askerler, anons yaparak köylülerin dışarı çıkmasını istedi. Köylüler anons üzerine evlerini boşalttılar. İhbar gerekçesiyle İsmail Candemir adlı köylünün evinde arama yapmak isteyen askerler, eve sis bombası attı. Bombanın neden olduğu yangında evdeki bütün eşyaları yandı.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Van Milletvekili Adem Geveri, köylülerden aldığı bilgiyi şöyle anlattı: “Askerler öğlen saatlerinde köyü kuşatıyorlar. ‘İhbar var’ diyerek köylüleri evlerinden çıkarıyorlar. ‘Arama yapacağız’ diyorlar ve İsmail Candemir adlı köylünün evine sis bombası atıyorlar. Evin yarısı yanmış, eşyalar kullanılmaz hale gelmiş. Muhtar, askerleri uyarıyor bomba atmasınlar diye, ‘Bırakın ben içeri gireyim, kim varsa dışarı çıkarayım’ diyor ama onu dinlemiyorlar. Tabi asılsız bir ihbar olduğu için, yangından sonra evden kimse çıkmıyor.”

'VALİ KAZA DEDİ'

Olayı haber aldıktan sonra askeri yetkililer ile kaymakama ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Geveri, “Kimse telefonlarımıza çıkmadı” dedi. Geveri, “Van Valisi ile görüştük. Vali bey olaydan haberdar olduklarını ve bunun bir kaza olduğunu, İsmail Candemir adlı köylünün uğradığı maddi zararın karşılanacağını da söyledi" dedi.

Köyün hala kuşatma altında olduğunu belirten Geveri, “İlçe teşkilatından arkadaşlarımız köye gitmek istediler ancak operasyon devam ediyor diyerek geri çevirdiler onları. Köylülerle iletişim halindeyiz. Yarın bir heyet oluşturarak köye gidip incelemelerde bulunacağız” diye konuştu.

KÖYLÜLER YARGIYA BAŞVURACAK

Köylülerin anlatımına göre, Jandarma Özel Harekat (JÖH) güçleri sabah saatlerinde evlerin etrafını tanklarla kuşattı. "İhbar var, evlerinizi boşaltın" anonsu üzerine köylüler dışarı çıktı. Köylüler evlerine zarar gelmemesi için askerleri uyardı. Askerler, "Hakkınızda ihbar var, sadece bakıp çıkacağız" dedikten sonra evlere ses bombası attı. Atılan bombasının patlaması nedeniyle bir ev tamamen yandı. Köylüler, askerlerin evlere el bombası da attığını söylediler.

Yaşananların ardından köylüler, yargıya başvurmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili yaşadıklarını aktaran köylüler şu ifadeleri kullandı: “Evlerimiz tanklarla kuşatıldı. Eve sis ve el bombaları atılınca ev yandı. ‘İhbar var, orda birileri var’ diyerek evimiz ateşe verildi. Askerler köyümüzü terk ettikten sonra itfaiye gelerek yangını söndürdü. Sahte bir ihbarla evlerimiz yakıldı. Peki bu kadar hengameden sonra ne oldu? Ne aradılar da bulamadılar. Sis ve el bombası ile arama yapıldığı nerede görülmüş. Bu konuda devlet yetkililerinden açıklama bekliyoruz.”