Demirtaş için 'mahkemede hazır bulundurulma' kararı

Demirtaş, Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada avukatları aracılığıyla duruşmada bizzat savunma vermek istediğini iletti. Mahkeme, bir sonraki duruşmada Demirtaş'ın mahkeme salonunda hazır bulundurulmasına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi.

Demirtaş hakkında Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 38'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3'üncü duruşmasında Demirtaş'ın avukatı Bilal Kalkan müvekkilinin savunmasını duruşmada vermek istediğini buna ilişkin de 15 sayfalık dilekçesini mahkemeye gönderdiğini söyledi.

AVUKAT DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP ETTİ

Avukat Kalkan, “Müvekkilimizin suçlamaya konu edilen konuşmaları ile Anayasa'nın 83/1. Maddesine göre yasama sorumsuzluğu bağlamında konuşmalar mevcuttur. Müvekkilimizin sorgusu yapılmadan Anayasa'nın 83/1 maddesine göre (yasama dokunulmazlığı) dava şartları oluşmadığından öncelikle davanın düşürülmesine, mahkeme aksi kanaatteyse esasa ilişkin derhal beraat kararı verilmesini istiyoruz" dedi.

Demirtaş'ın aynı konuşmasının 3 ayrı suçlamaya konu edildiğini ifade eden Avukat Kalkan, Demirtaş'ın eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada düşme kararı verildiğini söyledi. Bu kararı mahkemeye sunan Avukat Kalkan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca da yine aynı konuşma kapsamında takipsizlik kararı verildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız da “Şikayetimiz devam etmektedir. Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin düşme kararı verilen dosyasında taraf değiliz. O dosyayı inceleyip beyanda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.

Demirtaş'ın avukatlarının talebini rededden  mahkeme Demirtaş'ın gelecek duruşmada mahkemede hazır bulundurularak savunmasının alınmasına hükmetti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

DEMİRTAŞ DURUŞMAYA SEGBİS İLE BAĞLANMAYI REDDETTİ

Demirtaş'ın bugün Mersin'de de duruşması vardı. Mersin'de yaptığı konuşmada dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği ve 'Devletin askerini ve emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı' iddiasıyla hakkında dava açılan Selahattin Demirtaş, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanmayı bir kez daha reddetti.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, Mersin 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki görülen davaya, SEGBİS'in adil yargılanma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle, duruşmaya fiziki olarak katılmak isteğini yineleyerek bağlanmadı. Duruşma, ertelendi. (DHA)