Büyükada tutukluları için 1 milyon imza

10 insan hakları savunucusunun yargılandığı Büyükada toplantısı davasıyla ilgili düzenlenen imza kampanyasına katılan 1 milyon kişi, hak savunucularının serbest bırakılmaları için hazırlanan dilekçeyi imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası online kampanya kuruluşu 'Avaaz', toplantı için gittikleri Büyükada'da gözaltına alınarak tutuklanan insan hakları savunucularının duruşmasının arifesinde tutuklanan 10 kişinin portrelerini anlatan bir kitapçık hazırladı. Kampanya kapsamında 1 milyondan fazla kişi ha savunucularının serbest bırakılmalarını talep eden dilekçeyi imzaladı, yaklaşık 30.000 kişi ise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e serbest bırakılmaları için mesajlar gönderdi.

Avaaz, "İstanbul 10'lusunun Öyküsü: Hayatın İçinden Kahramanlar" başlıklı kitapçığın basılma gerekçesini şu şekilde açıklıyor, "Onların öykülerini bilmeni istiyoruz. Çünkü bu, hepimiz için daha iyi bir dünya isteyen sıradan insanların öyküsü." Kitapçık metninde "İstanbul 10'lusu"nun hikayeleri anlatılmadan önceki giriş yazısı şu cümleyle bitiyor: "Dikkat: sana tahmin ettiğinden daha çok benziyor olabilirler."

'DAVA TÜRK YARGISI İÇİN BİR SINAV'

Avaaz'ın kampanyasına Yeni Zelanda, Hong Kong, Avustralya, Güney Afrika, Meksika gibi ülkelerden destek mesajları geldi. Destekçilerin hepsi tek tek Adalet bakanı Abdülhamit Gül'e mektuplar yazdı. Yeni Zelanda'dan Warren Drake mektubunda şunları söyledi, "Türkiye'nin diktatörlük olmaya doğru ilerlediğini görmek çok üzücü. Ülkeniz eskiden bir medeniyet ve hoşgörü kalesi idi. Suçlamalara son vererek, Türkiye'nin liberal bir demokrasi olarak itibarından geriye kalanı koruyabilirsiniz."

'YARIN SİZİN ÇOCUKLARINIZ YARGILANABİLİR'

Meksika'dan Angelica Fernandez bakana hitaben yazdığı mektupta, "Lütfen Özlem Dalkıran’ın davasında kanuni prosedüre uygun, temiz ve düzgün bir soruşturma yürütülmesini sağlayın. Yarın haksız şekilde yargılanan sizin çocuklarınız olabilir" dedi. Avustralya'dan Pat Grainger ise, "Özlem Dalkıran'ı bir insan hakları konferansına katıldığı için hapse attınız ve bence, benim bildiğim Türkiye'de böyle bir şey asla olmazdı. Güzel ülkenizin haksız mahkumiyetlerle taçlanan bir polis devletine dönüştüğünü görmek bizim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Tüm dünyanın aynı şekilde hayal kırıklığına uğradığını da düşünürsek, bu durum kınanmayı hak ediyor. Sizden Özlem'i ve tutukladığınız diğer masumları serbest bırakarak bu hatayı onarmaya başlamanızı içtenlikle istiyorum" diye yazdı. (Dış Haberler)