Şırnak Eğitim Sen: Sıddık üniversite hayali için karanlık kuyularda çalışırken öldü

Şırnak Eğitim Sen, Şırnak'taki madende meydana gelen göçükte hayatını kaybeden 18 yaşındaki Sıddık Kabak için açıklama yaptı: "Sıddık da daha yeni 18 yaşına girmiş ve üniversite hayalleri için, aydınlık bir gelecek için karanlık kuyularda eğitim masraflarını çıkarmak için çalışmayı göze almıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak Eğitim Sen, Şırnak'taki maden göçüğünde hayatını kaybeden, eğitim masrafları için çalışan 18 yaşındaki Sıddık Kabak için bir açıklama yaptı. Bölgede okullarda olması gerekirken çalışmak zorunda olan birçok öğrenci ve çocuğun olduğu belirtilen açıklamada "Bu manzaraların yaşanmadığı, eğitimin parasız olduğu, iş güvencesinin yasalarla garanti altına alındığı bir ülkede yaşamak en insani taleplerdendir" denildi.

'MADEN OCAKLARI ÖLÜM KUYULARINA DÖNÜŞTÜ'

Geçtiğimiz hafta Salı günü yaşanan göçükte 7 işçi hayatını kaybederken, ağır yaralanan Sıddık (Uğur) Kabak’ın işe başladığı Haziran ayında 17 yaşında olduğu öğrenildi. Kabak, kaldırıldığı hastanede tedavi altındayken dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Şırnak Eğitim Sen konuya ilişkin bir açıklama yaptı:

"Hemen hemen her yıl tekrarlanan âdeta ölüm kuyularına dönüşen Şırnak maden ocaklarının bu durumda olmasının, sorumluluğu bulunanların bir türlü adalet önünde hesap vermemeleri bu tür ölüm vakalarının tekrarlanmasına sebep olmuştur. Bölgede yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı güvencesiz ve ağır şartlarda çalıştırılan Sıddık gibi çok sayıda öğrenci ve çocuk yaştaki insanların çalıştığı gerçeği hep göz ardı edilmektedir. İnsan yaşamının bu kadar ucuz olduğu hatta hiçe sayıldığı, sorumluların hiç hesap vermediği bir yerde bu tip vakaların tekrarlanması kaçınılmazdır."

'BAŞKA SIDDIKLAR BAŞKA ÖĞRENCİLER ÖLMESİN'

Yapılan açıklamada şöyle devam edildi: "Ülkenin içinde bulunduğu yönetim eksikliği sonucu bir taraftan KHK ile üniversite mezunları ihraç edilip açlık ile terbiye edilirken diğer taraftan eğitim masraflarını çıkarıp üniversiteye geçme hayallerini yaşayan gencecik insanların ölüm kuyularındaki acı sonu. Sıddık da daha yeni 18 yaşına girmiş ve Üniversite hayalleri için, aydınlık bir gelecek için karanlık kuyularda eğitim masraflarını çıkarmak için çalışmayı göze almıştı. Bu uğurda maalesef yaşamını yitirmiştir. Bu manzaraların yaşanmadığı, eğitimin parasız olduğu, iş güvencesinin yasalarla garanti altına alındığı bir ülkede yaşamak en insani taleplerdendir. Başka Sıddıklar başka öğrenciler başka çocuklar ölmesin. Bu duruma sebep olanların cezasız kalmaması en kısa zamanda adalet önünde hesap vermeleri temennimizdir. Tekrardan yaşamlarını yitirenlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyoruz." (HABER MERKEZİ)