Cübbesi çiğnenen akademisyenler savunma yaptı

Ankara Üniversitesi'nde ihraç edilen akademisyenler için yapılan protestoya katılan öğretim üyeleri, savunma yaptı. Üniversite yönetimi, iki yıl önce "barış bildirisi" imzacısı akademisyenlerin savunmalarını aldığı odada bu kez ihracı protesto eden hocaların savunmalarını aldı. Yazılı açıklama yapan CHP milletvekilleri soruşturmayı eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Üniversitesi'nden KHK ile ihraç edilen akademisyenler için yapılan eyleme katılan akademisyenler, üniversite yönetiminin açtığı soruşturma kapsamında savunma yaptı. Akademisyenlere desteğe gelen KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, "Bu tip soruşturmalarla hocalarımız söyleyeceklerine engel olamayacaklar. Hocalarım hakikati dile getirmeye devam edecekler" dedi. Yazılı açıklama yapan 12 CHP milletvekili soruşturmanın sonlandırılmasını ve akademisyenlerin görevlerine iade edilmesini istedi.

Ankara Üniversitesi'nden 686 sayılı KHK ile ihraç edilen akademisyenler için 10 Şubat'ta yapılan protestoya polis izin vermedi. İhraç edilen akademisyenlere destek olmak amacıyla bir araya gelen akademisyen, öğrenci ve milletvekillerine polis engel olmuş ve yerdeki cübbelere basarak kampüse girmişti.

İhraç edilen arkadaşlarına destek vererek protestoya katılan akademisyenler Kerem Altıparmak, Ahmet Alpay Dikmen, Ferda Dönmez Atbaşı, Ayhan Yalçınkaya, Emel Memiş ve Bedriye Poyraz’a soruşturma açıldı. Üniversite yönetiminin açtığı soruşturma için savunma yapan akademisyenler Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne gitti. İki yıl önce "Barış İçin Akademisyenler"in yayınladığı "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenlerin savunmasının alındığı odada bu kez ihraçları protesto edenlerin savunmaları alındı.

'HOCALARIM HAKİKATİ DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEK'

Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilmesinin ardından KESK Eş Genel Başkanlığı'na seçilen Aysun Gezen de savunması alınan hocalara destek için Veterinerlik Fakültesi'ndeydi. Cübbelerin polisler tarafından çiğnendiği gün herkesi akademiye sahip çıkmak için çağırdıklarını belirten Gezen, "O gün cübbelerin içini boşaltan hocaların isimlerini bu listelere yazdıran rektörlük ve kurum yöneticileriydi" dedi.

Soruşturma kapsamında savunma yapan akademisyenlerin morallerinin iyi olduğunu söyleyen Gezen, şöyle devam etti:

"Bu tip soruşturmalarla hocalarımız söyleyeceklerine engel olamayacaklar. Hocalarım hakikati dile getirmeye devam edecekler. Akademinin onurunu asıl çiğneyenler ismimizi buraya yazdıranlardır. İnanıyorum ki bu kişiler de yargı önünde hesap verecekler."

CHP'Lİ VEKİLLER: OHAL'LE AÇIKLANAMAYACAK BİR HUKUKSUZLUK

CHP milletvekilleri, akademisyenlerin ihracını protesto eden bilim insanlarına açılan soruşturmaya ilişkin ortak bir açıklama yayımladı. Zeynep Altıok, Selin Sayek Böke, Veli Ağbaba, Gaye Usluer, Orhan Sarıbal, Hilmi Yarayıcı, Ali Şeker, Nurettin Demir, İbrahim Özdiş, Murat Emir, Candan Yüceer ve Hüseyin Çakmak tarafından yapılan ortak açıklamada, OHAL döneminde bilimsel eğitim ve akademisyenlere dönük baskıların arttığı belirtildi.

Cebeci Kampüsü'nde yapılan eyleme CHP’li 20’den fazla milletvekilinin katıldığının hatırlatıldığı açıklamada, akademisyenlerin görevlerine iade edilmesi istendi.

Açıklamada, "CHP olarak bu süreçte son derece meşru olan direnme ve protesto hakkını kullanan tek dileği bağımsız, eşit, adil bir eğitim sistemi ile medeni ve barış içinde bir ülke ve gelecek olan akademisyenlerimizin, eğitimcilerimizin ve öğrencilerimizin yanında olmayı haklı mücadelelerine destek vermeyi sürdüreceğiz" denildi.