Kayseri'de İhsan Eliaçık'a saldırı

Yazar R. İhsan Eliaçık, Kayseri'de kitap fuarında saldırıya uğradı. Tekin Yayınevi saldırıyı kınayarak dayanışma çağrısı yaptı. Saldırının ardından Ayrıntı Yayınevi, Doğu Kitabevi ve İletişim Yayınları, fuardan çekilme kararı aldı. Saldırıya tepki gösteren Türkiye Yayıncılar Birliği'nin yaptığı açıklamada, "Ülkemiz adına bu acı verici tabloya sebep olan belediye ve fuar organizasyon yetkililerini kınıyor, hukuk devletine yakışır şekilde ceza almalarını talep ediyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar İhsan Eliaçık, 1. Kayseri Kitap Fuarı'nda saldırıya uğradı. Eliaçık'a saldırı görüntülerini, birlikte çalıştığı Tekin Yayıevi paylaştı.

Tekin Yayınevi yaptığı açıklamada, "Bugün Kayseri'de kitap fuarında olanlar. Bu önlem R.İhsan Eliaçık için. Fuar kapısında saldırıya uğradı. KINIYORUZ" ifadelerine yer verdi.  Tekin Yayınevi, fuara katılan yayınevlerini de dayanışmaya çağırdı.

FUARDAN ÇEKİLME ÇAĞRISI

Ayrıntı Yayınevi ise saldırının ardından Kayseri Kitap Fuarı'ndan çekildiğini açıkladı. Ayrıntı Yayınevi yaptığı açıklamada "İhsan Eliaçık bugün Kayseri Kitap Fuarı'nda saldırıya uğrayıp, polis zoruyla içeriye alınmadı. Kınıyoruz. İhsan Eliaçık'ın maruz kaldığı bu çirkin davranışa tepki olarak #KayseriKitapFuarı'nı terk ediyoruz." dedi. Doğu Kitabevi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, fuardan çekildiklerini duyurdu.

Kültür Servisi'nden Aslı Uluşahin'in haberine göre, İletişim Yayınları da fuardan çekilme kararı aldı. Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), üyelerine fuardan çekilmeleri çağrısında bulundu. TYB Başkanı Kenan Kocatürk, sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Türkiye Yayıncılar Birliği bu durumu protesto etmek ve benzerlerinin tekrarını önlemek için üyelerine fuardan çekilme önerisinde bulundu” ifadelerine yer verdi.

TYB: BİR YAZARIN GÖZ GÖRE GÖRE SALDIRIYA UĞRAMASI KABUL EDİLEMEZ

TYB'den yapılan yazılı açıklamada ise, İhsan Eliaçık'ın fuara alınmamasının sansür olduğu belirtildi. Birçok yayınevinin fuardan çekildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Üyemiz Tekin Yayınevi’nin fuarda konuk etmek istediği yazara Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulandığı anlaşılan bu sansür, Eliaçık’ın provokatör olarak isimlendirilerek bir grup insanın harekete geçirilmesi, saldırıya ortam oluşturulması, bir yazarın okurlarıyla buluşmasının bu şekilde engellenmesinin yanı sıra göz göre göre saldırıya maruz bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Duruma tepki gösteren Tekin Yayınevi ile birlikte Ayrıntı, İletişim, Metis, Doğu, Günışığı, On8 gibi birçok yayınevleri de stantlarını toplayarak fuarı terk etmektedir. Ülkemiz adına bu acı verici tabloya sebep olan belediye ve fuar organizasyon yetkililerini kınıyor, hukuk devletine yakışır şekilde ceza almalarını talep ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

İhsan Eliaçık'a yapılan saldırının görüntüleri;