'Türklere vize verilmeyecek iddiasının' iç yüzü

Schengen vizeleri askıya mı alındı? Macaristan ve Avusturya ile yaşanan sorunun iç yüzü ne? İşte iddiaların aslı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'yle Türkiye arasında vizelerin askıya alınması sonrası benzer bir krizin AB ülkeleriyle de yaşandığı, hatta Schengen vizelerinin askıya alındığı iddiası dün geceden bu yana sosyal medyada giderek yayılıyor. Peki işin iç yüzü ne?

Prontotour'un vize bölümünün Gazete Duvar'a verdiği bilgilere göre, iddiaların aslı şöyle:

'MACARİSTAN ŞİRKET DEĞİŞTİRİYOR'

  • Macaristan'ın Türkiye'ye vize vermeyi durdurduğu doğru değil. Mesele, aracı şirket değişikliğinden kaynaklanıyor. Vize başvurularını aynı şirket üzerinden alan Macaristan, Portekiz, Norveç ve Slovenya yeni bir şirketle anlaşacak. Bu nedenle, bu dört AB ülkesi şu an sadece 20 Kasım'a kadar olan başvuruları alıyor; 20 Kasım sonrasına müracaat alınamıyor. Öte yandan, bu durumun bir hafta içinde normale dönmesi bekleniyor.

AVUSTURYA HOLLANDA'YA YÖNLENDİRİYOR

  • Avusturya vizelerinde de bir 'sorun' olduğu doğru ancak bunun kaynağı da sistemsel... Avusturya Konsolosluğu sorunun kendilerinden kaynaklandığını, sistemlerinde bir sıkıntı yaşandığını açıkladı. Hatta başvuru merkezine de bu konuda bir yazı asıldı. Şu an, yakın zamanlı seyahatler için yapılan Avusturya vizesi başvuruları aynı merkez üzerinden işlem yapan Hollanda'ya yönlendiriliyor. Yani, yakın bir zamanda Avusturya'ya gitmek isteyenlerin Hollanda vizesi alması kabul görecek.

'DİĞER ÜLKELERDE SORUN YOK'

  • Prontour yetkilileri, diğer AB ülkelerine vize başvurularında sıkıntı yaşanmadığını söyledi.