Gazeteci Oğuz Güven'e 12 yıl hapis istemi

Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında 12 yıl hapis cezası istendi. Dava esas hakkındaki savunmanın hazırlanması için 21 Kasım 2017 tarihine ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Gazetesi'nin resmi twitter hesabındaki paylaşımı nedeniyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında savcı mütalaasını verdi.  Savcı, Güven'in  "Terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "Terör örgütlerinin açıklamalarını yayınlamak" suçundan 2 yıl 9 aydan 12 yıl 9 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Bir anons tweeti nedeniyle 32 gün tutuklu kalan Oğuz Güven hakkında görüşünü açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı, istinat olunan suçların dayanağı olarak Twitter'da habere yapılan yorumları gösterdi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, yorumlara mütalaasında geniş yer veren savcı, 'örgüt propagandası suçunun' gerçekleşip, gerçekleşmediğinin belirleyicisi olduğunu ifade etti. Mütalaanın devamında da hem AİHM hem de Yargıtay kararlarına atıf yaparak, "Suça konu ifade Cumhuriyet Gazetesi'nin resmi twitter sayfasında paylaşılmıştır. Sanık ise adı geçen internet haber sayfasının genel yayın yönetmeni, resmi sorumlusudur. Aynı zamanda objektif sorumluluğu vardır. Ancak kendi beyanına göre de paylaşım talimatıyla yapılmıştır. Netice itibariyle sanık tarafından meydana gelen trafik kazasında şehit olan Başsavcı Mustafa Alper'i FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile mücadele kapsamında sembol isimlerinden olması dolayısıyla yürüttüğü soruşturmalar, düzenlediği iddianameler ve görevi gereği verdiği kararların neticesi olarak kendisinin kamuoyunun biçtiğini, bu şekilde görevi dahilinde yaptıklarının ölümünün sebebi olduğunu ifade etmiştir. Kamuoyunda FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik mücadelenin hassasiyetini ortadan kaldırmak, yapılan soruşturmaların neticesiz kalacağı örgütün meşru amaçları uğrunda mücadele ettiği algısı oluşmuş, düşünce açıklama özgürlüğünün sınırları aşılarak atılı örgüt propagandası yapma suçu işlenmiştir."

SOSYAL MEDYA HESAPLARI İNCELENDİ

Bununla birlikte soruşturma kapsamında Güven'in facebook ve twitter sosyal medya hesapları incelendiği, "Kandil'den sert tepki silah bırakma beklentisi boş" , "Kandil'de KCK Eş Başkanları konuştu: Öcalan serbest kalmadan silahlar bırakılmaz" ve "Ya Apo Kandil'e Ya Biz İmralı'ya" Ahmet Şık'ın Kandil röportajı paylaşımları nedeniyle de suçlandığı anlatıldı.

Savcı Şık'ın röportajının cebir ve şiddet içermediğinden düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Davaya konu diğer paylaşımların ise cebir ve şiddet içerdiği belirtilerek cezalandırılması istendi. Savcı Güven'in örgüt propagandası ve “terör örgütlerinin yayınlarını basmak ve yayınlamak” iddiasıyla 12 yıl 9 aya kadar hapis istendi.