IŞİD kitapları yazarı öğretmen davalarla boğuşuyor

Emekli öğretmen Hamide Yiğit, Suriye ve IŞİD konularında yazdığı üç kitabın ardından hakkında açılan davalarla boğuşuyor. Yiğit'in 15.5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "AKP’nin Suriye Savaşı-Erdoğan’ın Yıkılan Hayalleri", "Libya’da Kanlı Bahar-Sizi Özgürleştirmek için Öldürdük" ve "Tekmili Birden IŞİD, El Kaide’den IŞİD’e Amerika İçin Cihat!" adlı kitapların yazarı emekli öğretmen Hamide Yiğit hakkında açılan davalarla mücadele ediyor.

Aynı zamanda Cumhuriyet gazetesi davası savcılarından olan Yasemin Baba, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, Erdoğan’ın damadı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve İHH’nin şikâyeti üzerine Yiğit hakkında 5 suçlamadan 15.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Davaya daha sonra Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen de katılma talebinde bulundu. İddianamede bu üç isme hakaret suçunun yanı sıra kitaptaki bazı ifadeler nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmaktan” da ceza istendi. Savcı Baba, kitapta hükümetin aşağılandığını öne sürerek, Yiğit’e Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesinden de dava açtı. Emekli olan Yiğit ise davaların kitabın gelirlerini KESK’li KHK mağdurlarına bağışlama kararından sonra açıldığını belirtti.

Ankara’da felsefe öğretmenliği yapan Hamide Yiğit, “AKP’nin Suriye Savaşı-Erdoğan’ın Yıkılan Hayalleri” (2013), “Libya’da Kanlı Bahar-Sizi Özgürleştirmek için Öldürdük” (2014) ve “Tekmili Birden IŞİD-El Kaide’den IŞİD’e; Amerika için Cihat” (2016) kitaplarına imza attı. 2015 yılında Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen “veli ihbarı” mektubunun ardından Yiğit hakkında idari soruşturma başlatıldı. Bu süreçte ihbarcının veli olmadığı ortaya çıkarken Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, Yiğit hakkında sosyal medya paylaşımlarında “terör propagandası yaptığı, devleti alenen aşağıladığı ve Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Savcılık da Yiğit hakkında ikisi “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, biri de “devleti ve hükümeti alenen aşağılama” suçlamasıyla toplam üç dava açtı.

İHH, ALBAYRAK VE ERDOĞAN'DAN ŞİKAYET

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın haberine göre, İdari ve adli soruşturmalar sürerken Hamide Yiğit’in “Tekmili Birden IŞİD-El Kaide’den IŞİD’e; Amerika için Cihat” adlı kitabı basıldı. Her yönüyle IŞİD’in anlatıldığı bu kitabın geliri KESK’li KHK mağdurlarına bağışlandı. Kitapta isimleri geçen İHH, Berat Albayrak ve Bilal Erdoğan’ın şikâyeti üzerine harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Baba, Yiğit hakkında soruşturma başlattı ardından da 5 Haziran’da dava açtı.

301’DEN DE DAVA

İddianamede; Yiğit hakkında “İHH Yönetim Kurulu, Berat Albayrak ve Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği” ve “basın yayın yoluyla terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla ceza istendi. Bununla da yetinmeyen Savcı Baba, kitaptaki bazı bölümler nedeniyle Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesinden dava açtı. İddianamede Yiğit’in “devleti ve hükümetini alenen aşağıladığı” öne sürüldü. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 27 Eylül’de görülen davanın ilk duruşmasında, “terör propagandası” suçu dosyadan ayrıldı. Diğer suçlamaların yer aldığı dosya, asliye ceza mahkemesine gönderildi. Ayırma kararından sonra Yiğit hakkında İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde iki ayrı dava açıldı. Ayrıca yazar Yiğit hakkında 40 bin TL’lik tazminat davası açan İHH, söz konusu kitabında toplatılması talebiyle bir de hukuk davası açtı.

Fehim Taştekin'in toplatılan kitabı Meclis gündeminde Fehim Taştekin'in toplatılan kitabı Meclis gündeminde 

Fehim Taştekin'in kitabı 'terör örgütü' olduFehim Taştekin'in kitabı 'terör örgütü' oldu