'Cumhurbaşkanı Erdoğan, Topkapı Sarayı'na köşk yaptırabilir' iddiası

Kültür Bakanlığı, Topkapı Sarayı'nın imara açılacağı iddialarını reddetti. Benzer örneklerin daha önce Ankara'da yaşandığına söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Topkapı Sarayı'nın içine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için köşk yapılabileceğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Topkapı Sarayı'nın çevresindeki SİT alanının imara ve yapılaşmaya açılacağı iddialarını Kültür ve Turizm Bakanlığı reddetti.

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve İller Bankası binasının yıkılma sürecinin de benzer şekilde geliştiğini belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan'a göre, Topkapı Sarayı'nda da aynı gelişmeler yaşanabilir.

'ANKARA'DAKİ TAHMİNİMİZDE YANILMADIK'

İktidarların kendi ideolojilerini yansıtan izler bırakmak için mekanları kullandığını söyleyen Candan'a göre, Topkapı Sarayı'nın 1'inci derece arkeolojik SİT alanından 3'üncü dereceye düşürülmek istenmesi tesadüf değil. Ankara'da AOÇ arazisine Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapılmasının da benzer süreçlerden geçtiğini belirten Candan, şöyle konuştu:

"Ankara'daki hiçbir tahminimizde yanılmadık. Topkapı Sarayı'nın birinci dereceden üçüncü dereceye düşürülmesi de tesadüf değil. Toplumun tepkisini ölçüyorlar. İller Bankası örneğinde yıkılmayacağına dair defalarca açıklamalar yapıldı. İş makineleriyle gece yarısı tescilli kültür varlığını yıktılar."

İlber Ortaylı: Hasbahçe'ye imar edepsiz bir düşünce!İlber Ortaylı: Hasbahçe'ye imar edepsiz bir düşünce!

'HAZIRLIĞI KÖŞK YAPIMI OLARAK OKUYABİLİRİZ'

Yeni Türkiye'de koruma yaklaşımının olmadığını ve kişisel istekler çerçevesinde süreçlerin işlediğini belirten Candan şöyle devam etti:

"Daha önceki deneyimlerimizden yola çıkarak bu hazırlığı 'köşk yapımı' olarak okuyabiliriz. SİT alanı içerisine köşk eklentisi yapılabilir. Birinci SİT alanından üçüncü dereceye indirmeyi akıllarından geçiriyorlarsa 'Cumhurbaşkanı'nın kalacağı köşk düşünülüyor' demektir. AOÇ'deki, Muğla'daki yazlık saray örneğinden de hareketle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Topkapı Sarayı'na köşk yaptırabilir."

Bakanlık: İmara açma yok, sur ihya edilecekBakanlık: İmara açma yok, sur ihya edilecek

Fatih Belediye Başkanı Demir'den 'Topkapı' açıklaması: Sıkıntılı alanlar turizme kazandırılacakFatih Belediye Başkanı Demir'den 'Topkapı' açıklaması: Sıkıntılı alanlar turizme kazandırılacak