TÜPRAŞ: Bütün işçilere güvenlik eğitimi veriyoruz

Aliağa'da yaşanan patlamaya ilgili açıklama yapan TÜPRAŞ, yaşamını yitiren ve yaralanan işçilere karşı sorumluluklarını yerine getireceklerini belirtti. Sendikalar ise TÜPRAŞ'ın patlamayı iş cinayeti olarak nitelendirdi. Açıklamada, "İşçilerin uyarıları dikkate alınmadı" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜPRAŞ, Aliağa'da 4 işçinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

İşçilerin ailelerine başsağlığı dilenen açıklamada, "Tüm çalışma grupları eğitimleri tamamlanarak, yetkinlikleri geliştirilerek saha içine alınmaktadırlar. Ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamak üzere üretimini sürdüren rafinerilerimize giriş yapan bütün çalışanlar; TÜPRAŞ çalışanı, yüklenici çalışanı şeklinde bir ayrım gözetilmeksizin aynı kurallara tabi olmakta, her birey TÜPRAŞ ailesinin bir ferdi olarak kabul görmektedir" denildi.

İş güvenliği konusunda taşeron firma çalışanlarına da eğitim verildiği belirtilen açıklamada, "Kayıplarımızla sonuçlanan müessif kazaya ilişkin TÜPRAŞ, tüm süreçlerini gözden geçirerek gerek çalışma düzenine gerekse elim kazada hayatını kaybeden ve yaralanan çalışanlara ilişkin bütün sorumluluklarını yerine getirecek, hayatını kaybeden çalışanlarımızın ailelerine sahip çıkılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

SENDİKALAR: İŞ CİNAYETİNE ADIM ADIM GELİNDİ

KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu yaptıkları yazılı açıklamada, patlamanın kaza değil iş cinayeti olduğunu belirtti. Açıklamada, "Bu kaza kader değildi, söz konusu iş cinayetine adım adım gelindi. Hükümet TÜPRAŞ'ı özelleştirdi, patron taşeronlaştırdı, işçiler üzerindeki üretim baskısını arttırdı. İşçilerin uyarıları dikkate alınmadı. Verdikleri mücadele OHAL ile engellendi. Koç Holding, kârını 11 kat artırırken, işçilere ölüm düştü. Bu cinayet göz göre göre gelmiştir" denildi.

Gaz ölçümünün yapılmadığını anlaşıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu da TÜPRAŞ'ın, taşeron firma tarafından yapılan işlemleri işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli bir biçimde denetlemediğini göstermektedir. İşçi sağlığı önlemlerinin taşeron sistemi ve esnek, kuralsız çalışmaya terk edildiği ve bunun sonucunda yaşanan patlamada yüzlerce işçinin ölebileceği gerçeğinin üstü kapatılmak istenmektedir." (İZMİR/DHA)